С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,083

20 години родолюбие

20 години от създаването си отбеляза с нарочна пресконференция днес Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен с председател Момчил Цветков. В началото на церемонията областният управител проф. Стефан Желев връчи  на родолюбците поздравителен адрес с пожелания за дългогодишна ползотворна дейност.

Началото на дружеството е поставено на 5 февруари 1998 г. То тръгва като клуб на любителите на старинни исторически оръжия. Негов пръв председател е Станимир Станев, днес вече професор в Шуменския университет. През годините председатели на родолюбивата организация са били Красен Стефанов, Пламен Събев, Найден Николов, Юрий Йоргов. Немалък принос за създаването на патриотичното сдружение има д-р Сотир Караниколов.

Проф. Станимир Станев бе първият председател на родолюбивото дружество, основано на 5 февруари 1998 г.

Днес националното дружество има клубове в 36 населени места в страната, които освен изявите си и възстановките в страната, си сътрудничат и със сродни организации в чужбина, каза проф. Станев в своето експозе за дейността на дружеството. През годините участниците са организирали възстановките „Априлско въстание“, “Руско-турската война”, “Първата пушка” и др. Участниците се гордеят и с възстановката „Орлово гнездо“, подчерта проф. Станев.

В шуменския клуб членуват 30 колекционери , реставратори и притежатели на старинни оръжия, представяни на изложби, участвали са в срещи за обмен, изнасяли са исторически уроци в шуменски училища.

През 2003 г. е извезано знамето на клуба и е въведена четническата униформа. Клубът е финансово независим и притежава собствена база, подчерта проф. Станев. Той припомни и възстановката „Доблест и слава“, която се играе през 2 г. на Шуменската крепост и се реализира съвместно с община Шумен. Първата възстановка беше 2004 година, а последната – пета възстановка, беше миналата година.

Участниците в клуба се гордеят и от своето съучастие във възстановката „Магическата Мадара“, както и със спектакъла „Създатели на българската държава“, чието първо представяне беше през 2012 г. Със свои възстановки или в съучастие с клубове от страната шуменските родолюбци се представят и в чужбина.

Утре – 3 март, от 13 ч аса НД „Традиция“ – клон Шумен ще представи във Велики Преслав възстановката „Освобождаването на Преслав“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *