Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

1920. Шуменска комуна

Комуната създава детските колонии в м. Висока поляна за бедни и слаботелесни деца.

Девет комунисти получават мандати на общински съветници в местните избори в Шумен на 7 декември 1919 година. При обща численост на общинския съвет от 16 души комунистите имат мнозинство, формират управление и точно преди 100 години на 20 януари 1920 година започва продължилото ок. 2 години комунистическо управление, останало в историята и наименованията на улици и предприятия като “Шуменска комуна”.

На изборите през 1919 в цялата страна въпреки ограниченията БКП (тесни социалисти) се бори за сериозно присъствие във властта за създаване на комунистически общински съвети, наречени комуни. Комунистите печелят изборите в  Шумен и в общинския съвет с бюлетината на БКП (т.с.) влизат Еньо Марковски, Хюсни Хасанов, Вичо Папазов, Крум Арнаудов, Димитър Добрев, Илия Пастърмаджиев, Съби Писков, Васил Калдъръмов, Стефан Енев и Леон Фархи. Първоначално за кмет е избран Стефан Янев, но след 29 септември е сменен с Крум Арнаудов. Вичо Папазов и Илия Пастърмаджиев стават заместник-кметове, Иван Маринов – секретар, заменен впоследствие от Тодор Виденов.

 

Сградата на ул. “Христо Ботев”, в която се помещава кметството по време на Шуменската комуна. Снимка: Мая Арсова

Комуната започва да издава всяка сряда от 21 юли 1920 до 15 февруари 1921 година “Шуменски общински вестник”, който информирал всяка седмица гражданите за всяко свое решение. Основните действия на властта били насочени към трудещите се – за защита на наемния труд и против злоупотребата при търговията със зърнени храни и съестни продукти, за осигуряване прехрана, помощи и лекарства за бедното население и др.
Тесните социалисти оказват подкрепа на пристигналите в Шумен след края на Първата световна война бежанци от Македония, Източна Тракия и Добруджа като им предоставят дворни места и ги оземляват. За ограничаване на нарушенията и злоупотребите на частните хлебари в Шумен се откриват общински фурни в града. Фурните на комуната предлагат хляб на различни цени – бедните плащат за самун по 1 лев, богатите по 1.92.

Червената власт организира в града зеленчукова градина и там  зеленчуците се продават с от 1 до 5 лева по-ниски цени от пазарните. Поема 50 процента от разходите за изхранване на 16 250 бедни граждани при 35 хиляди души общо градско население.

Повечето харчове искат и повече приходи и за събиране на пари в бюджета общинският съвет облага с данък върху общия доход всички едри собственици с над 40 хиляди лева годишен доход – банки, акционерни дружества, търговски и индустриални предприятия. От богаташите са били предвидени налози в размер на 5.4 милиона лева. А богаташите по онова време не били много – около стотина.

На 5 април 1921 година е открит образцов общински магазин със специален правилник за продажба на евтини хранителни стоки, а на 10 юни 1921 е назначен работнически лекар с функциите на днешния шеф на инспекцията по труда. В задачите му влизало да следи  за хигиената и безопасността на труда в предприятията, а възнаграждението му се изплащало за сметка на работодателите. В Шумен са открити и три амбулатории. Тогава е открито и бюро “Социални грижи”, което издирва и настанява на работа безработни граждани.

Комуната прави и собствен театър за работници и бедняци с първо представление на 12 декември 1920.

Важна придобивка от времето на Шуменската комуна е лагерът за детски отдих “Детска колония” в местността Висока поляна. Решението за неговото построяване е взето през 1920. Пак по това време е извършено значително благоустрояване на града, като е коригирано коритото на река Поройна и електрификацията на града, като комуната отпуска за това 1 милион лева.

Взимането на властта от комунистите в Шумен преди един век оставя печат и върху развитието на българската работническа маршова песен. През 1920 е създаден Марш на Шуменската комуна, който през 1973 година излиза дори в дългосвирещ комунистически албум на “Балкантон”.

Независимо, че половината население се води бедно, общината се включва във всенародна акция за подпомагане на гласуващото население в Съветска Русия, като дава помощ в размер на 20 хиляди лева.

Шуменската комуна съществува до 20 октомври 1921 година. Тогава с решение на Шуменския окръжен съд тя е разтурена с мотиви, че са отпускани евтини дърва на общински служители, че се експлоатират общинските сечища по стопански начин и прочие нарушения. Зад решението обаче прозира и политическа намеса на централната власт.

На 6 януари е назначена управленска тричленка, която поема властта. Така Шуменската комуна управлява почти две години от 20 януари 1920 до 6 януари 1922.

Коментари

  • Sisa януари 20, 2020 в 11:04 am

    Гладове в съветска Русия! Това е невъзможно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *