Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 575

Скимъри в ареста

Шуменски антимафиоти са разкрили група, изработвала скиминг-устройства за банкомати. Скимърите действали в София, Шумен, Търговище, Свищов и страни от ЕС. Акцията била ръководена от Шуменската окръжна прокуратура, съобщава агенция “Фокус”, но цитира столичния пресцентър на МВР. Задържани били десет човека, четирима от които щели да останат в ареста за 24 часа и да им се иска удължаване на мярката.
Групата била овладяла целия процес на подготовка, прилагане и източване на кредитни карти. Изработвала си сама скимиращите устройства, инсталирала ги по банкомати в страни от ЕС, изработвала копия на банковите карти и си теглела пари с тях. Имала основно ядро и допълнителен “персонал”, който монтирал скиминг-устройствата по банкомати в чужбина, а после теглели парите.
В хода на операцията били проверени пет адреса в Шумен и по един в София, Търговище и Свищов. Ръководител на групата бил 33-годишният шуменец Й. Й., криминално проявен, който живеел в София, но е задържан в родния му Шумен. От тук движел организацията на бандата. В ареста бил и брат му, 29-годишният Д. К., който също участвал в групата и бил известен с криминални прояви.
В столичния дом на лидера била намерена  техника за манипулиране на АТМ-устройства и комплект български документи за самоличност на друг човек, откраднати през 2007 г.
Скиминг устройствата били изработвани в работилница в дома на 39-годишния К. И. в Търговище. Там имало пълно оборудване за производство на скиминги – калъпи за отливане на пластмасови детайли и множество карти в различна степен на изработка и части за тях. За него се знаело, че преди около 2 г. бил задържан в София, където бил оборудвал подобна манифактура и бил в изпитателен срок.
В Свищов, в жилището на 52-годишния Л. Л. били намерени микрокамери и карти с магнитни ленти. В шуменската къща на друг член на групата – 31-годишния Д. К., и той криминално проявен, били открити фалшиви пари от 100 долара, 100 евро и 20 лв. От домовете на участниците в скиминг-схемата били иззети компютри, флашки, мобилни телефони и други вещи, свързани с престъпната дейност. Разработката на операцията продължила повече от половин година.

05-05-2011

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *