Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 510

Бизнес в комшулука

Н. Пр. Посланик Хасан Улусой

“Нашата основна цел е развитието на българо-турските икономически отношения в тяхната пълнота. Да спомена особено след тези посещения, които правя – моята констатация е, че в сферата на промишлеността има действително големи инвестиции. Смятам, че нашите две страни могат да си служат особено много в сферата на животновъдството и растениевъдството. Редом с това и областта на туризма е важна, както и културните взаимоотношения.” Това обяви при първото си работно посещение в Шумен новият посланик на Република Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Посланик Улусой се срещна за кратко с журналисти в Българо-турската търговско-индустриална камара, като преди това посети заводите на “Алкомет”, “Саркуйсан” и “Енпай” и Томбул джамия.

“Радвам се за възможността да благодаря тук на председателя на УС на търговско-индустриалната камара г-н Фикрет Индже и неговия екип за дейностите, които осъществяват. Аз лично вярвам, че ние ще работим много добре с България, имайки предвид, че сме съседни страни и в същото време сме съюзници и членуваме в едни и същи международни организации.

Съседите винаги имат нужда един от друг, така че смятам, че ще си бъдем от полза и ще развиваме икономическото си сътрудничество и по този начин ще развиваме и нашите страни. Съвсем наскоро в София беше проведена среща между министрите на икономиката на двете страни и беше организиран и бизнес форум. През пролетните месеци, вероятно на 3 или 4 април подобна среща ще бъде организирана и в Истанбул.” – каза още турският дипломат, който след срещата в БТТИК замина за първата българска столица Плиска, а оттам във Варна, където се подготвя очакваната за 26 април визита на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

 

Заедно с посланика в Шумен пристигнаха генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе и шефът на търговската секция в турското посолство в София Емрах Сазак.

“Много благодаря на г-н посланика, че посети нашия регион. Имахме много позитивни разговори с него. Аз съм сигурен, че в настоящия период турско-българските отношения ще напрегнат още повече. Тези форуми, за които спомена той са една възможност бизнесмените от двете страни да се срещат и наистина вярвам и съм сигурен, че те са от жизненоважно значение. От вас като представители на медиите очакваме позитивна помощ в това отношение.” – коментира работното посещение председателят на УС на БТТИК и на Надзорния съвет на “Алкомет” АД Фикрет Индже. “Спокоен съм за това, което се случва в сферата на българо-турските бизнес отношения.” – каза още бизнесменът в светлината на изтичащия след по-малко от месец негов мандат като председател на УС на камарата. Индже отчете, че за времето, в което той и неговият екип са били начело на БТТИК в Шуменска област са привлечени турски инвестиции в размер на 130-140 милиона евро.

Посланик Улусой благодари на Фикрет Индже за работата, която е извършила БТТИК. По време на приключващия мандат на Индже като председател в Шуменския регион камарата е привлякла инвестиции от Турция в размер на 130-140 милиона евро.

До края на годината трябва да тръгнат две нови производства в рамките на “Алкомет”, където инвестицията е за 80 милиона лева. Новите проекти бяха обявени за деня на металурга през м. г. “Дай Боже единия цех да го открием през септември и ноември-декември и втория, защото това са две отделни предприятия.” Фикрет Индже не скри, че следи с особено внимание политиката на САЩ за налагане на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия, след като президентът Доналд Тръмп вече подписа разпореждането за тях. Решението за алуминия удря пряко по производствените и инвестиционните планове на “Алкомет”. “Америка не е голям пазар за нас, но направихме нова голяма инвестиция за този пазар, оборудването, което купихме беше насочено единствено и изцяло за американския пазар, но вярвам, че всичко това може да бъде решено с преговори защото пък и Европейският съюз не е с вързани ръце, предполагам, че ще вземат мерки и ще се постигне някакво споразумение. Ние ще си гледаме нашите пазари.” – оптимистично коментира председателят на Надзорния съвет на компанията.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *