Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

24 карата честност *

1988 година. Две момиченца – във втори и четвърти клас, си играят край съборена къща на ул. “Петър Делян”. В руините намират златна монета, после цяло гърне. Находката се оказва семейно наследство на сегашната директорка на СОУ “Панайот Волов” Ема Радушева. 300 монети – имането на рода й, отиват в музея завинаги. Мъка!

 

 

По онова време в центъра на Шумен кипи строителство, вдигат блока между улиците “Янко Сакъзов” и “Петър Делян”, познат дълги години като “Блока на Фильо Чакъров” (б.а. – първи секретар на ОК на БКП), разказва историята главният уредник в Регионалния исторически музей в Шумен Мария Георгиева. На “Петър Делян” живеело семейството на 31-годишната тогава бъдеща директорка на “Панайот Волов” Ема Радушева, къщата била на вуйчо й, а още преди това – на предците й от заможен търговски род. В руините на съборената къща си играели четвъртокласничката Ивелина Иванова и второкласничката Валя Георгиева. По зъл майтап на съдбата и двете били учели в “Панайот Волов”. Ивелина и Валя (на снимката горе, направена час след случката) намират заровени в пръстта в счупено гърне много монети – една, две, три, не могат да ги преброят – златни, сребърни. Децата пълнят джобовете си със съкровището и отиват право в милицията. Там се хващат за главите, викат хора от музея, отиват на място. Фамилията на Ема Радушева се прощава със събираните за черни дни от основоположниците на рода парици, а находката става част от фонда на Регионалния исторически музей, непоказвана досега.


Ивелина и майка й Станка си спомнят историята от 30 април 1988 година с помощта на пожълтелите вестници.

 

За първи път и то само за три дни, в петък музеят ще покаже цялата находка под мотото “24 карата честност”, а посетителите ще могат да се видят лично с порасналите Ивелина и Валя. Ивелина има собствен бизнес и живее в Шумен, а Валя ще пристигне от Търговище. За вълнуващата среща от 17 часа в Регионалния исторически музей ще дойдат и милиционерите, приели съкровището от децата.

 

Според Женя Жекова, началник на отдел “Нумизматика” в РИМ, имането от ул. “Петър Делян” е от 68 златни и 232 сребърни монети, събирани от средата на 18-и до първата четвърт на 19-и век. Част от монетите са пробити, което показва, че са били част от нанизи, накити, кътани за черни дни, нещо като фамилен трезор на възрожденския търговец. Сред паричките има монети от Белгийската конфедерация, от Венеция, два талера от Австро-Унгария, а в по-голямата си част съкровището е от османски монети. 

 

* Заглавието “24 карата честност” е използвано от журналиста Иван Серафимов във вестник “Шуменска заря” през 1988 година. 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *