С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

14-годишно момче се удави

14-годишно момче се е удавило в басейна в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в шуменския квартал „Тракия“. Детето е с тежка умствена изостаналост, има детска церебрална парализа и микроцефалия.

Около 10.00 часа преди обяд две от големите момичета в Центъра (на 24 и 27 години) заедно с детегледачката, която е била на смяна, са почиствали басейна. След като са приключили почистването, момичетата и служителката са се прибрали в сградата и заедно с останалите деца са приготвили междинната закуска. Закусили са и когато започват да разтребват залата, установяват, че момчето, което през цялото време е било в непосредствена близост до детегледачката, го няма. Вратата на изхода, който води към двора и басейна, е била заключена. Най-вероятно е успяло да излезе незабелязано навън през някой от другите изходи. Минути по-късно в басейна го намират две от по-големите деца, се посочва в съобщението на пресцентъра на Община Шумен.

Служителка, която завежда личния състав в Центъра, оказва първа помощ и прави изкуствено дишане на детето. Веднага е осъществена връзка с телефон 112 и на място пристига линейка, но за съжаление медицинският екип не успява да спаси 14-годишното момче.

Образувано е досъдебно производство и се извършва разследване. Предстои аутопсия за установяване на причината за смъртта.

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова е разпоредила да се направи вътрешна проверка. Поискани са писмени обяснения от управителя на Центъра Йордан Йорданов.

14 деца и младежи има в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, които са обгрижвани от 14 души персонал. В часа  на инцидента на смяна са работили трима души – една детегледачка, един служител – завеждащ личен състав и един социален помощник, обясни управителят Йордан Йорданов.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *