С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Муле отива на съд

962818d5-a8f6-469e-a6fe-4a2cd2da193d

Муле от Шумен е върнало 4 хиляди лева на жертва, която е била измамена с негова помощ, съобщи тази сутрин говорителят на ОДМВР Ася Йорданова. Мулето не е чак толкова честно, според Шмоко – върнало е парите след като полицията го е разкрила и за да са възстановени щетите преди предстоящото съдебно дело. Това му отваря пътя към споразумение и по-леко наказание. Синът на жертвата е изпратил благодарствено писмо до полицията за разкриването на престъплението и възстановяването на парите.

Случката е от месец февруари. “Операцията” се провежда по класическата схема с пострадъл близък и пари, нужни за лечението му. На домашен телефон на 83-годишна шуменка се обадил мъж. Представил се за д-р Стоян Грозданов от МБАЛ- Шумен. Мнимият медик обяснил на жената, че в болницата е бил приет синът й, който пострадал по време на работа. Били необходими 7000 лева за лечението му. Притеснена, жената обяснила, че не разполага исканата сума. Казала, че има 4000 лева.

Услужливо й предложили да изпратят представител на болничното заведение и сумата да бъде предадена на него. Малко след като казала на кой адрес живее на вратата й позвънил мъж, който казал, че е пратен от д-р Грозданов. Жената излязла пред дома си в и предала на млад мъж плик с пари. Малко по-късно се чула със сина си и разбрала, че е измамена.
Пред криминалисти старицата дала добро описание. Работата по документиране на престъплението започнала. Извършени били множество издирвателни действия, които дали резултат. Криминалисти от областната дирекция и полицейското управление в Шумен с оперативно майсторство успели да стигнат до “мулето”.

Проведени били разпити, по време на които 45-годишният мъж признал, че е съучастник в телефонната измама. Пред разследващи обещал да възстанови взетата от жената сума. И спазил обещанието си върнал на два транша от по две хиляди лева парите, които взел от 83-годишната шуменка. Преди два дни делото е предадено на Районна прокуратура- Шумен.
В писмо до началника на районното управление в града гл. инсп Илиян Николов синът й изказва благодарности към служителите, които успели да разкрият измамата. “Благодарение на тяхната работа справедливостта възтържествува и върнаха не само парите на една 83-годишна пенсионерка, жертва на телефонна измама, но и вярата й в полицията. Желаем на тях и семействата им много здраве! Успехи във високоотговорната им работа за просперитета на шуменската полиция”, пише в благодарствения адрес И. Петков.

През 2016 година в ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами – един извършител е предаден на КБППМН, 2 са осъдени условно, 6 са привлечени като обвиняеми. Към момента се работи по 19 досъдебни производства, като по 12 от тях има заподозрени.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *