С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

13 г. затвор на промоция

Стефан Радославов Стефанов

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева ще протестира наложената днес 13-годишна присъда на Стефан Радославов Стефанов (46 г.), който точно преди година умъртви и наряза на части жена си Галина. Подсъдимият беше признал за зверствата си в къщата на ул. “Червена стена” 35 и поиска съдебното дело да се гледа в съкратен режим, което му дава правото да “ползва” една трета по-ниска присъда.

Маргарита Георгиева, окръжен прокурор

Държавният обвинител пледира за доживотен затвор без право на замяна, което с “промоцията” излиза 30 г. Съдът обаче не прие квалификацията, че убийството е било умишлено и даде само 13 г. затвор при строг режим. “Присъдата е твърде малка и със сигурност ще внеса протест”, коментира окръжният прокурор Маргарита Георгиева, която наблюдава това дело.

В днешното единствено, но неколкочасово заседание по делото магистратите уважиха и гражданския иск от 100 000 лева, предявен от сина на убитата Галина Димитрова – Ростислав.

За касапницата на ул. „Червена стена“ 35 се разбра на 21 август 2016 г., когато бяха намерени останките на Галина Димитрова, опаковани в чували и скрити в килер близо до железарската работилница на главореза.

Престъпникът нарязал трупа на Галина, за да прикрие убийството, извършено с пет удара с нож в тялото на 49-годишната жена. Сигнал за изчезналата жена подаде нейният син Ростислав. На 21 август 2016 г. при проверка в дома на подсъдимия полицейски служители откриха и иззеха останки от разчленен труп на жена в напреднал стадий на разложение.

Убийството на Галина било извършено с 5 прободно-порезни наранявания с нож, като преди това жертвата била зашеметена с удар по главата с дървена точилка. Смъртта на съжителката на Стефан е настъпила от остра кръвозагуба вследствие на прерязването на магистрални кръвоносни съдове, установи съдебномедицинската експертиза.

След убийството подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина и с тях купил моторна резачка и кола „Форд фокус“, с която планирал да превози трупа. Плановете му се провалили, след като в деня на покупката на колата Стефан катастрофирал. Същия ден той купил моторна резачка, за да разчлени тялото на Галина. Снабдил се и с чували, в които да ги сложи и извози от дома си, тъй като времето било горещо и трупът започнал да се разлага.

От съвместното съжителство между подсъдимия и пострадалата жена двамата имали дъщеря. Животът в семейството бил драматичен. Често Стефан Ст. посягал на съжителката си Галина, както и на дъщеря им. След като отношенията станали нетърпими, пострадалата потърсила помощ в полицията. С решение на Шуменския районен съд Стефан бил отстранен от дома им и му била наложена забрана да го доближава за срок от 18 месеца. Със споразумение приключило и досъдебно производство за неизпълнение на съдебно решение за защита от домашно насилие. Дело срещу насилника било водено и за противозаконното лишаване от свобода на Галина и дъщеря им, след като при посещение на домашния им адрес полицейски служители заварили пострадалата закопчана с белезници за леглото. По същия начин Стефан връзвал и дъщеря си. То обаче прекратено, след като двете отказали да свидетелстват.

46-годишният Стефан Ст. е осъждан 7 пъти. Съдебнопсихиатричната експертиза по делото го определя като индиферентен към убийството, с липсващо емоционално съпреживяване и формално декларативна критичност. Цялото поведение на подсъдимия според съдебните психолози след тежкото умишлено деяние е било насочено към прикриване на следите.

Коментари

  • Hrjwbshd септември 3, 2017 в 12:37 am

    Tuk nqmashe momiche za 3 dena v bolnica tuka ima dva deca koito ostanaha bez maika za cql jivot

  • Hrjwbshd септември 3, 2017 в 12:37 am

    Shmokoooo za alkohola neshto nqma li da kajesh te vsichko ubiistva sa ot piqnki ili piqni

  • Slagam go na sudiikata септември 3, 2017 в 12:32 am

    A ubiistvo po osobenno jestok nachin narqzal tqloto s cel da go skrii ako toi zeme 1/3 na 13godini prisuda sudiikata trqq zeme 2 na usileno strog rejim

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *