Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

Нарисувай ми крепост

Мотиви от Шуменската крепост рисуваха в скицниците си 16 деветокласници от клас с преподаване на изобразително изкуство в СОУ “Сава Доброплодни”. Художниците се включиха като в инициативата “Аз преоткрих Шуменската крепост”. Готовите работи ще бъдат изложени в Регионалния музей в Шумен на 14 май за нощта на музеите.

Учениците участваха в доброволческата инициатива, която е част от проекта “Младежите – доброволци в действие”, спечелен и реализиран от екоклуб “Шуменско плато”.

 

Една от организациите, включили се в проекта е Регионалният исторически музей, а точно по негова покана децата рисуваха днес Шуменската крепост.

Целта е да популяризираме крепостта – Мадара всеки я знае и няма нужда толкова от реклама, но сега, след като е реализиран и проектът за реконструкция на Шуменската крепост искаме да покажем на туристите, а и на шуменци и този обект и неговата история, обясняват от музея.

 

Преди да хванат четките и моливите деветокласниците влязоха в ролята на туристи и с екскурзовод чуха и интересни факти, свързани с обекта за рисуване.

Шуменската крепост е била заселена преди повече от 3000 години, смята се, че е връстник на Троя от времето на Приам, има шест исторически пласта, а понякога изкачването на две-три стъпала по туристическия маршрут между зидовете означава преминаване през няколкостотин години.

 

До петдесетте години на миналия век на мястото, където сме свикнали да виждаме средновековните зидове е имало само поляна, на която през 30-те построяват хижа с ресторантче. Възможно е още тогава при нейния строеж майсторите да са се натъкнали на находки, но да са си замълчали, за да не им отнемат разрешителното за хижата. Вече през 1957 започват първите проучвания, а активни археологически работи и реконструкция се извършват между 1974 и 1981 година.

 

Преди да хванат четката и молива младите художници влязоха в ролята на туристи

 

Бетонът, който създаваше на обекта звучане от 20-ти век вече е покрит с пластове чим.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *