Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 575

Инспекторите и нощта

С нощни обиски на 10 апартамента и четири автомобила приключи мащабна акция на МВР в Шумен, Варна и Нови пазар по разбиването на нелегална печатница за пари. Поради липса на места на първия ред и отказ на полицията да сътрудничи снощи, “Шмоко.бг” наблюдава акцията през прозореца, докато антимафиоти претърсваха апартамент на втория етаж на ул. “Кръстьо Кючуков” 3. Вече днес ОДП показа официално трофеите.

 

Репортери на “Шмоко.бг” попаднаха на акцията във вторник привечер, след като проследиха буса на криминалистичната лаборатория. Колата паркира пред бл. 363 на ул. “Кръстьо Кючуков” 3 източно от автогарата. В района имаше няколко полицейски коли без опознавателни знаци, а в апартамент 5 на втория етаж вървеше обиск. Цивилни полицаи претърсваха буквално всяко кътче, а през ръцете им минаваше всеки предмет в кухненските секции, изтръскваха всяка дрешка в спалнята, а после се прехвърлиха в хола.Според неофициална информация апартаментът бил нает през юни м. г. от Владимир Николов и съпругата му Теодора Иванова, които живеели там с 4-годишния си син.

 

Двамата правели впечатление на възпитани и порядъчни, винаги поздравявали, а често за детето се грижела майката на Владимир, разказаха съседи. До месец Владимир и Теодора смятали да се преместят да живеят във Варна, където устройвали новото си жилище. 

 

Справка вече днес обаче показа, че Владимир далеч не бил толкова тиха вода. 37-годишният Владимир Георгиев Николов е бил арестуван през 1999 г. и осъден през 2000 година заедно с още четирима съучастници в процеса срещу нелегална печатница за пари, която имаше база в село Салманово. Излежал присъдата си още в началото на милениума, а преди около година привлякъл вниманието на варненските антимафиоти, след като отново се бил завърнал в бранша.

 

Когато едната група нахлула в блока до автогарата, към 18 часа във вторник други две щурмували полусъборена къща и помощните помещения около нея на ул. “Тича” 21 и къща с гараж на “Драгоман” 48. Къщата на “Тича” е собственик на Златко Хорозов, но ползвана от сина му Томи Хорозов. Хроникьорите на шуменската престъпност откриват неговото име и в случая с печатницата с взрива за туристическата фирма “Тандем Турист” на Дончо Димитров. Сега се оказал в бизнеса с Николов. Там бил и още един от “печатарите”, 42-годишният Пламен П.

Според официалното съобщение на МВР в частен дом на ул. “Драгоман”, където всъщност живеят родителите му, полицията е открила инсталирана офсетова печатна машина с прилежащото й оборудване и консумативи за работа.

 

Върху плота на машината имало хиляда листа с отпечатано лице и гръб на банкнота от 100 евро с воден знак и осигурителната защитна нишка. До машината пък били намерени плаки и сита, използвани за отпечатване на воден знак за различни банкноти. На ул. “Тича” е намерена и една офсетова печатна машина, три професионални полиграфически машини и пълно техническо оборудване за печатане на пари. Николов и Хорозов били в полезрението на полицията отдавна, но проследяването навлязло в активна фаза през декември, когато по групата били използвани СРС-та. Едновременно с шуменците били арестувани и други двама – мъж на 50 години от Нови пазар и 42-годишен варненец, роден в Шумен.

 

Криминалистичната лаборатория довлече след себе си репортерите до апартамента на Николов.


 

Според оценката на разследващите машината на ул. “Тича” 21 струва 80 хиляди евро


 

“Печатницата” над Томбул джамия беше натоварена на варненски камион и откарана.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *