С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Ден на българската община

Архивни документи сочат Шумен като мястото, където е създадена първата българска община. През 1831 г. дванайсет будни българи начело с Хаджи Сава х. Илиев поемат ръководството на еснафския, църковния, просветния и културния живот в града. Френският дипломат барон дьо Боальоконт е силно впечатлен от тяхната работа и в доклада си за Балканите пише, че нито един държавен мъж в империята няма духа на княз Богориди, качествата на Вълко Чалъков от Пловдив и далновидността на ръководителите на българските общини в Одрин и Шумен.

През 2021 г. с решение на Министерския съвет 12 октомври бе обявен за Ден на българската община и за официален празник. По този повод кметът на община Шумен Любомир Христов отправя поздравление към своите съграждани, служители на общинската администрация, кметове на населени места и общински съветници, в което се казва:

“Поздравявам ви по случай Деня на българската община и местното самоуправление.  Обявяването на 12 октомври за официален празник с решение на Министерския съвет от 2021 година е признание за значимостта на местното управление като един от фундаментите на държавността и двигател на регионалното развитие.

На днешния ден бих искал да благодаря на всички вас – служители от администрацията, кметове на населени места, общински съветници и граждани за усърдието и професионализма, с които вършите своята работа. Трудните години на кризи, които преживяваме, ни убеждават, че само ако сме заедно и в разбирателство вървим напред, ще успеем да променим нашия живот и ще го направим по-добър.

Искрено се надявам, че нашите съвместни усилия ще бъдат оценени като далновидни и заедно ще начертаем по-добри перспективи за развитието на Шумен и за добруването на хората от общината. На всички пожелавам здраве и вяра в собствените сили. Честит празник!”, завършва посланието на кмета на Шумен Любомир Христов.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *