С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

12 бона за ланския сняг

Така изглеждаха шуменските улици на 1 февруари 2014 година. Снимка: Цанка Чилингирова

12 хиляди лева обезщетение на гражданин, който счупил крака си в заледения Шумен на 1 февруари 2014 година трябва да плати Община Шумен четири години по-късно. Това реши Шуменският окръжен съд по дело 35 от 2018 година. Кметството трябва да плати и 1322 лева за шината, която е била поставена на крака на пострадалия гражданин. Решението подлежи на обжалване в Апелативния съд във Варна.

Според материалите по делото на 1 февруари т. г. Александър В. бил поканен на гости. Към 17:30 – 18:00 излязъл от дома си и имал уговорка приятел да мине да го вземе с колата. Времето било много студено и прехвърчал сняг. Движението в града било затруднено поради непочистените от снега улици и тротоари. Приятелят му спрял автомобила си по средата на улицата пред блока в който живеел ищецът , на ул. “Васил Левски”, защото можел да минава само един автомобил от образувалия се коловоз. Съвсем бавно, поради това, че не било почистено и доста заледено тръгнал към колата. При опит да се качи отзад на четвъртата стъпка се подхлъзнал, краката му се вдигнали и падайки на улицата десният му крак се ударил в голяма ледена буца и се усукал. Приятелите на Александър се опитали да го вдигнат, но се оказало, че кракът е счупен – травмата била потвърдена малко по-късно от травматолог в МБАЛ оказало се, че е с множество счупвания на подбедрица. Отделението в МБАЛ било препълнено и на пациента се наложило да чака операция до 4 февруари. Поставили му шина с 16 пирона. Лечението и рехабилитацията продължили 180 дни.

По думите на самия потърпевш той бил самоосигуряващо се лице и като не работел нямал как да издържа семейството си, а имал и три потребителски и ипотечен кредит на името на съпругата му, които ежемесечно трябвало да погасявам. Тази мисъл го измъчвала всеки ден, освен ужасната болка от травмата. Станал бил много нервен, дразнел се от най – малките неща и всичко си изкарвал, за съжаление, на семейството си, от обездвижването качил килограми. Подал молба за финансова помощ към Община Ш., по която му изплатили едва 148 лв.

Цялата тази нещастна ситуация нямало да се случи, ако Община Шумен била спазила задължението си да почисти улиците и тротоарите, заявил пред съда Александър В., който завел иск за 30 хиляди лева срещу общината. Юристите на общината се опитали да оспорят твърденията, че фрактурата е по вина на Община Шумен, защото от кметството многократно били информирали гражданите за динамичната зимна обстановка.

Съдът приел, че доколкото пътното платно на ул “Васил Левски” е на територията на гр.Ш. и представлява публична общинска собственост , Община Шумен е била лицето , което следва да осъществява действия за поддържането на вещта в изправно състояние и отговаря за вреди нанесени от неизпълнението на тези действия.

Коментари

  • erq юли 13, 2018 в 2:25 pm

    ако бяхме в САЩ щеше да се полага на всички

  • редовен снегочистач юли 12, 2018 в 9:23 pm

    Работата понамирисва.
    Пита се в задачката: След като болницата е била пълна с хора със счупвания, само на въпросни Александър ли му се полагат 12 хиляди или и на другите пострадали?
    Задачка втора: Има ли начин да се провери чрез детектор на лъжата колко от сумата е обещана за съдебния състав?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *