С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

11 май в снимки

9.33 часа. Започва церемонията в ЦДГ №25"Братя Грим"- по традиция влизат знамето на Бълтгария, Европа и детската градина. за първи път ще използват току-що поставения пилон, на който ще се издигне подареното от Общината знаме на Шумен. детският оркестър барабанчици слага началото, а след това са химна на България и Шумен.

9.33 часа. Започва церемонията в ЦДГ №25″Братя Грим”- по традиция влизат знамето на Бълтгария, Европа и детската градина. за първи път ще използват току-що поставения пилон, на който ще се издигне подареното от Общината знаме на Шумен. детският оркестър барабанчици слага началото, а след това са химна на България и Шумен. Снимка: ЦДГ “Братя Грим”.

 

9.45 часа. програмата на децата продължава- след като най-малките поздравиха , е ред на по-големите- пет-годишни танцьори. Празникът завърши с групово изпълнение на стихотворението "Аз съм българче".

9.45 часа. програмата на децата продължава- след като най-малките поздравиха , е ред на по-големите- пет-годишни танцьори. Празникът завърши с групово изпълнение на стихотворението “Аз съм българче”. Снимка: ЦДГ “Братя Грим”.

 

10.33 часа. Церемонията по издигането на знамената трябваше да започне преди три минути, но има известно суетене и закъснение. Интерес предизвиква пъстрият балон с летателен регистрационен номер LZ-SHI, собственост на Община Шумен и купен по време на предишния мандат по европейски проект. Помним да е надуван два пъти - веднъж на тест драйв в Белослав и втори път, когато на поляната до Паметника се вози кметът Красимир Костов. Ако организаторите на Празника на Шумен от администрацията на кмета на Любомир Христов са грамотни, значи знаят теорията на Станиславски: Ако в първо действие на сцената има пушка, до края на представлението трябва да гръмне. Без да са чели Станиславски дечурлигата пред кметството, които са най-многобройната публика, се надяват до края на представлението балонът да гръмне, пардон, да ги повози. После ще се окаже, че организаторите май не са чували за Станиславски. Но да вървим по график.

10.33 часа. Церемонията по издигането на знамената трябваше да започне преди три минути, но има известно суетене и закъснение. Интерес предизвиква пъстрият балон с летателен регистрационен номер LZ-SHI, собственост на Община Шумен и купен по време на предишния мандат по европейски проект. Помним да е надуван два пъти – веднъж на тест драйв в Белослав и втори път, когато на поляната до Паметника се вози кметът Красимир Костов. Ако организаторите на Празника на Шумен от администрацията на кмета на Любомир Христов са грамотни, значи знаят теорията на Станиславски: Ако в първо действие на сцената има пушка, до края на представлението трябва да гръмне. Без да са чели Станиславски дечурлигата пред кметството, които са най-многобройната публика, се надяват до края на представлението балонът да гръмне, пардон, да ги повози. После ще се окаже, че организаторите май не са чували за Станиславски. Но да вървим по график.

Вълнението на гражданството заради балона не утихва, но официалните лица вече са се събрали. Заедно с кмета Любомир Христов са областният управител Донка Иванова, председателят на Общинския съвет Борислав Беджев, депутатите Ралица Тодорова, Иван Иванов и Стефан Желев, отзад там се вижда един младеж - председателят на Общинския съвет в Добрич бил. Почетни граждани на Шумен.

10.36 часа. Вълнението на гражданството заради балона не утихва, но официалните лица вече са се събрали. Заедно с кмета Любомир Христов са областният управител Донка Иванова, председателят на Общинския съвет Борислав Беджев, депутатите Ралица Тодорова, Иван Иванов и Стефан Желев, отзад там се вижда един младеж – председателят на Общинския съвет в Добрич бил. Почетни граждани на Шумен.

Балонът се надува, надувайте момчета.... Помните ли детската песничка. Търсим варианти да разкажем за присъствието на балона, явно основна фигура в церемонията. "Новата власт се качи на балона на Костов". Или "Костов качи новата власт на балона". ;-) Добре, че е гласът на Живко Жечев да ни върне към церемонията. Следва издигането на знамената.

10.37 часа. Балонът се надува, надувайте момчета…. Помните ли детската песничка. Търсим варианти да разкажем за присъствието на балона, явно основна фигура в церемонията. “Новата власт се качи на балона на Костов”. Или “Костов качи новата власт на балона”. 😉 Добре, че е гласът на Живко Жечев да ни върне към церемонията. Следва издигането на знамената.

10.38 часа. Актьорът Стефан Сотиров не се нуждае от представяне. Доайен на шуменската театрална трупа, Почетен гражданин на Шумен. На него е предоставена честта да издигне под звуците на химна националния флаг на Република България.

10.38 часа. Актьорът Стефан Сотиров не се нуждае от представяне. Доайен на шуменската театрална трупа, Почетен гражданин на Шумен. На него е предоставена честта да издигне под звуците на химна националния флаг на Република България.

IMG_0956

10.40 часа. “Ода на радостта” Ако трябва да я изпее, сопраното Александрина Михайлова би се справила с това. Сега издига знамето на Европейския съюз. Александрина е голямото откритие и носителката на GRAND PRIX в Първия международен музикален конкурс Art stars (Звезди на изкуството) Варна 2015. Започва да свири на пиано от 7-годишна възраст при Здравка Христова в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов” – Шумен. На 10 години вече пее в хор „Бодра песен” – Шумен, един от най-известните български детски хорове. От 2012 г. започва сериозни занимания по класическо пеене при Недка Телбизова в Шумен. Като пианистка има участия и награди от национални и международни фестивали и конкурси.

IMG_0963

10.41 часа. Знамето на Шумен под звуците на “Оттука започва България” вдига ученикът от ПМГ “Нанчо Попович” и състезател по информатика с редица награди от български и международни състезания Валентин Младенов.

IMG_0965

10.42 часа. А балонът вече се вдига. Дотук – няма проблем със Станиславски. Очакванията остават.

10.43 часа. "Големият смисъл на празници като днешния е не просто да си припомним миналото, а да се върнем към това, което сме били и да кажем какви искаме да бъдем. Сигурен съм, че всички обичаме Шумен. Убеден съм, че можем да пренесем този дух в съвремието и да направим града си такъв, какъвто той заслужава да бъде – модерен, с европейски облик, икономически развит, по-привлекателен и проспериращ. Вие сте хората, с които заедно ще напишем неговата нова история. Част от нея е и днешният 11 май. Пожелавам ви много настроение и още веднъж честит празник! " - обръща се към шуменци кметът Любомир Христов.

10.43 часа. “Големият смисъл на празници като днешния е не просто да си припомним миналото, а да се върнем към това, което сме били и да кажем какви искаме да бъдем. Сигурен съм, че всички обичаме Шумен. Убеден съм, че можем да пренесем този дух в съвремието и да направим града си такъв, какъвто той заслужава да бъде – модерен, с европейски облик, икономически развит, по-привлекателен и проспериращ. Вие сте хората, с които заедно ще напишем неговата нова история. Част от нея е и днешният 11 май. Пожелавам ви много настроение и още веднъж честит празник! ” – обръща се към шуменци кметът Любомир Христов.

10.44 часа. Драматурзите организатори дали са чели Станиславски не знаем, но на кмета му се налага да се надвиква с горелката, която бълва горещ въздух в балона. Подгрява и нетърпението на малчуганите. "Ще летим!" - казват си наум малчуганите. "Ще летите, ама друг път." - казват си наум чичковците и лелките от общината, спецове по балоните. Множеството тръгва на талази към сесийна зала, а ние виждаме балона за последен път днес. Пушката на Станиславски така и не гръмва. Или барутът е бил мокър, или цевта нещо е задръстена...

10.44 часа. Драматурзите организатори дали са чели Станиславски не знаем, но на кмета му се налага да се надвиква с горелката, която бълва горещ въздух в балона. Подгрява и нетърпението на малчуганите. “Ще летим!” – казват си наум малчуганите. “Ще летите, ама друг път.” – казват си наум чичковците и лелките от общината, спецове по балоните. Множеството тръгва на талази към сесийна зала, а ние виждаме балона за последен път днес. Пушката на Станиславски така и не гръмва. Или барутът е бил мокър, или цевта нещо е задръстена…

IMG_0992

10.58 часа. В сесийна зала местата си вече са заели и почетните граждани на Шумен. Сред тях споменатият вече актьор Стефан Сотиров, колегата му Илия Раев. Мъжът с буйната бяла коса е бившият кмет на Шумен Александър Узунов. Толкова години след управлението му никой още не е казал лоша дума за него.

11.02. Председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев се движи навреме с две минути закъснение. Проф. Беджев прави ретроспекция на честването на Кирил и Методий в Шумен като се започне от далечната 1813 година. И още: "Постиженията на нашите предци ни правят особено горди, че нашият град, родният Шумен, е един от основните културни и образователни центрове на България. Величието на Шумен обаче не е само в неговото минало, то е и в неговото бъдеще, изградено и изстрадано в днешния ден. Това изисква активната дейност от всеки един от нас в полза на обществото, тъй като тук и сега заедно ние творим бъдещето на нашия собствен град, на България и на обединена Европа. Това е изключително голямо предизвикателство и за да се справим с него ние трябва да загърбим всички несъществени и второстепенни различия. Независимо от трудностите, аз съм убеден, че ние ще бъдем на необходимата висота, за да оправдаем доверието на нашите избиратели като работим делово и рационално за решаването на проблемите на гражданите на общината. Нека емоцията на днешния празник ни зарежда с ведрост, здраве, сила и енергия, дух на единство, така че да формираме мъдри решения, които да утвърждават на авторитета и да проправят пътя към едно проспериращо бъдеще на нашия град."

11.02 часа. Председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев се движи навреме с две минути закъснение. Проф. Беджев прави ретроспекция на честването на Кирил и Методий в Шумен като се започне от далечната 1813 година. И още: “Постиженията на нашите предци ни правят особено горди, че нашият град, родният Шумен, е един от основните културни и образователни центрове на България. Величието на Шумен обаче не е само в неговото минало, то е и в неговото бъдеще, изградено и изстрадано в днешния ден. Това изисква активната дейност от всеки един от нас в полза на обществото, тъй като тук и сега заедно ние творим бъдещето на нашия собствен град, на България и на обединена Европа. Това е изключително голямо предизвикателство и за да се справим с него ние трябва да загърбим всички несъществени и второстепенни различия. Независимо от трудностите, аз съм убеден, че ние ще бъдем на необходимата висота, за да оправдаем доверието на нашите избиратели като работим делово и рационално за решаването на проблемите на гражданите на общината. Нека емоцията на днешния празник ни зарежда с ведрост, здраве, сила и енергия, дух на единство, така че да формираме мъдри решения, които да утвърждават на авторитета и да проправят пътя към едно проспериращо бъдеще на нашия град.”

На крака за Химна на Република България.

11.05 часа. На крака за Химна на Република България.

11.13 часа. Слово на кмета на Община Шумен Любомир Христов. "Независимо от различията, които имаме или сме имали, важно е в крайна сметка нашите решения да са в интерес на гражданите. И аз съм сигурен, че ще успеем да преодолеем личните си пристрастия и политическите си интереси в името на общата ни кауза. Нека тази зала бъде наистина мястото, където ще спорим, ще предлагаме своите идеи. Тук често се вземат не леки решения, но искрено вярвам във волята на всеки един от вас за полезен и градивен диалог. Само ако го постигнем, ще оправдаем доверието на гражданите и ще оставим трайна следа след себе си. Така, както са го направили нашите предци, с които ние днес се гордеем." (фрагмент)

11.13 часа. Слово на кмета на Община Шумен Любомир Христов. “Независимо от различията, които имаме или сме имали, важно е в крайна сметка нашите решения да са в интерес на гражданите. И аз съм сигурен, че ще успеем да преодолеем личните си пристрастия и политическите си интереси в името на общата ни кауза. Нека тази зала бъде наистина мястото, където ще спорим, ще предлагаме своите идеи. Тук често се вземат не леки решения, но искрено вярвам във волята на всеки един от вас за полезен и градивен диалог. Само ако го постигнем, ще оправдаем доверието на гражданите и ще оставим трайна следа след себе си. Така, както са го направили нашите предци, с които ние днес се гордеем.” (фрагмент)

11.42 часа. След 40 минути приветствия идва ред на наградените. В раздел "Литература" индивидуалната награда получи поетесата Мая Михайлова за стихосбирката си „Невъзможно отлитане". Това на снимката е на поетесата майка й, която получи наградата на дъщеря си.

11.42 часа. След 40 минути приветствия идва ред на наградените. В раздел “Литература” индивидуалната награда получи поетесата Мая Михайлова за стихосбирката си „Невъзможно отлитане”. Това на снимката е на поетесата майка й, която получи наградата на дъщеря си.

11.43 часа. Писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова бяха отличени с колективната награда за съвместната им книга „Алманах за малки и големи".

11.43 часа. Писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова бяха отличени с колективната награда за съвместната им книга „Алманах за малки и големи”.

IMG_1011

11.45 часа. Екипът на спектакъла “Старопланински легенди” получи отличието в категорията “Театър”, отличието получава директорът на ДКТ “Васил Друмев” Илия Раев.

10.46 часа. За постижения в музиката с колективната награда беше отличен детският хор „Бодра песен" с диригент Деница Узунова.

11.46 часа. За постижения в музиката с колективната награда беше отличен детският хор „Бодра песен” с диригент Деница Узунова.

10.47 часа. Кметът Любомир Христов отправи и специално поздравление към Деница Узунова и към целия хор за голямата награда "Музикант на годината" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на БНР.

11.47 часа. Кметът Любомир Христов отправи и специално поздравление към Деница Узунова и към целия хор за голямата награда “Музикант на годината” на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на БНР.

11.50 часа. Индивидуалната награда в категорията “Музика” беше връчена на гайдарджията Недялко Недялков.

11.50 часа. Индивидуалната награда в категорията “Музика” беше връчена на гайдарджията Недялко Недялков.

11.51 часа. Детският танцов ансамбъл „Веселяче" получи отличието в категорията “Танцово изкуство”.

11.51 часа. Детският танцов ансамбъл „Веселяче” получи отличието в категорията “Танцово изкуство”.

11.52 часа. Кметът поздрави малките Веселячета и техния ръководител и за наградата Гран при, с която се завърнаха от Париж буквално преди три дни.

11.52 часа. Кметът поздрави малките Веселячета и техния ръководител и за наградата Гран при, с която се завърнаха от Париж буквално преди три дни.

11.53 часа. Индивидуалната награда за танцово изкуство е за Пенка Великова, хореограф и художествен ръководител на танцовата формация „Европа".

11.53 часа. Индивидуалната награда за танцово изкуство е за Пенка Великова, хореограф и художествен ръководител на танцовата формация „Европа”.

11.54 часа. Наградата за журналистика отива при Надежда Романова от "Топ новини".

11.54 часа. Наградата за журналистика отива при Надежда Романова от “Топ новини”.

11.55 Арт школа при ОДК с ръководител Теменуга Христова получи наградата в раздел „Изобразително изкуство”.

11.55 часа.  Арт школа при ОДК с ръководител Теменуга Христова получи наградата в раздел „Изобразително изкуство”.

11.56 часа. Индивидуалната награда за изобразително изкуство бе връчена на доц. Валентин Кулев.

11.56 часа. Индивидуалната награда за изобразително изкуство бе връчена на доц. Валентин Кулев.

11.58 часа. Школата по дърворезба в Обединения детски комплекс в Шумен с ръководител Ангел Минчев получи колективната награда за приложни изкуства.

11.58 часа. Школата по дърворезба в Обединения детски комплекс в Шумен с ръководител Ангел Минчев получи колективната награда за приложни изкуства.

11.59 часа. С наградата “Дейци на културата и дарители” бе отличен хор „Симеонис". Диригентът Славил Димитров беше възпрепятстван, наградата получи Надежда Милева...

11.59 часа. С наградата “Дейци на културата и дарители” бе отличен хор „Симеонис”. Диригентът Славил Димитров беше възпрепятстван, наградата получи Надежда Милева…

... и Аринка Вътева.

… и Аринка Вътева.

12.00 часа. Русанка Андонова е индивидуалният носител на наградата за деец на културата.

12.00 часа. Русанка Андонова е индивидуалният носител на наградата за деец на културата.

12.05 часа. Излизаме от общината. На "Славянски" деца играят баскетбол. Балонът или се е спукал, или са го прибрали. Майната му на Станиславски!

12.05 часа. Излизаме от общината. На “Славянски” деца играят баскетбол. Балонът или се е спукал, или са го прибрали. Майната му на Станиславски!

Коментари

 • първолетка май 13, 2016 в 10:47 am

  аз пък съм много благодарна за дадената възможност да се информираме за празника ,най вече за лицата на културата ,образованието ,дейците им,е множко ми дойде кметът и този до него ,а изводите са за мен ,важното е свежото и точно показано случващо се много професионално от Шмоко .благодаря Ви!

 • Елена Иванова май 12, 2016 в 8:47 am

  Страшен репортаж, нищо не е убегнало от погледа на журналиста. Иронията е убийствена, но елегантна. В тази община кметовете идват и си отиват. Вечни са само некадърниците.

 • Шмоковица май 12, 2016 в 12:02 am

  Ааа Шмоко, хич не ми казвай кого да чета. Ще чета когото си поискам 🙂 Накъртихте обаче с тези снимки на кмета. С малки изключения е почти на всички. И на мен ми харесва как сте описали празника. Цветно и стилно.

 • Шмоко.бг май 11, 2016 в 11:15 pm

  Уважаеми пчелички, търтеи, стършели и обикновени бръмбари. Цялата церемония беше с редица пропуски и недомислици, въпреки привидно шарения и красив вид. Шмоко е за светска държава, но 11 май е празник на Българската православна църква, в който тя почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. В този смисъл литийното шествие в продължение на години, а и исторически беше неделима част от празника и отказът от него на новата кметска администрация буди недоумение. Награждаването, особено при колективните награди, каквито имаше за ДКТ “Васил Друмев”, хор “Бодра песен” и ансамбъл “Веселяче” трябваше да стане на стъпалата на сградата пред шуменската общественост, за да усетят участниците в тези колективи оценката на местната власт и на гражданството за техния труд. Или просто да се изфукат, ако щете. Сега имаше церемония не за наградените, а за кефа на награждаващите. 20 минути награждаване, 40 минути скучни речи (с много малки изключения). Някой ще каже – журналята пак се заяждат. Не, просто изказваме мнение, правим преценка. По организацията на самата церемония. Поредна година никакъв протокол, единият от наградените застава отляво, другият подава ръка отдясно, кметът се протяга като на трибуна на мач, от другата страна ръка подава председателят на общинския съвет. Тези неща трябва да са предварително и строго определени – кой къде застава и не мърда оттам. Така се прави. Ама не ви харесвало какво ви говори Шмоко? Ваш проблем, четете Шум.бг тогава.

 • Търтей майски май 11, 2016 в 4:41 pm

  Всъщност много добре е описан празникът. Деня на Шумен не трябва да е в сесийната зала, а навън. И леко дразнещо е навсякъде да бъде кметът. Няма ли заместници този човек? Имам чувство, че и хладилника да отворя ще бъде и там.

 • Пчеличката Мая май 11, 2016 в 3:49 pm

  Нали знаете че на една каца мед и трябва една лъжичка …..Винаги се намират прехвалени журналя да плюят независимо по кого и какво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *