С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Пичели Долапчиев

FotorCreated

Прокурор Долапчиев спечели правото да протестира и снимка във вестниците, Юлиян Вълчев – свобода, поне до следващата инстанция.

“Спечелих си правото!” така с чувство за хумор отговори прокурор Диан Долапчиев на репортерския въпрос ще протестира ли оправдателната присъда на бившия шеф на Напоителни системи Юлиян Вълчев. В четвъртък следобед Вълчев беше оправдан напълно по обвинението за престъпление по служба покрай казуса с с източването на язовир “Нови пазар 1” в землището на село Стоян Михайловски. Така след първото полувреме Вълчев е с оправдателна присъда, а прокуратурата с право на протест.

Казусът “Вълчев” започна през септември 2013, когато полиция нахлу и извърши претърсвания и изземване на документи в офисите на „Напоителни системи – Шумен”. Според неофицилната информация тогава полицията проверявала източването на язовира в Стоян Михайловски и излавянето на 27 тона риба, продадена впоследствие в Румъния, както и смъртта на ок. 7 хиляди маломерни рибки.

Впоследствие обвинение за длъжностно престъпление беше повдигнато на вече бившия директор на “Напоителни системи” Юлиян Вълчев, който според прокуратурата организирал изпускането на язовира. Вълчев, според обвинението, причинил значителни вреди на дружеството от незаконен улов на толстолоб в размер на 19 700 кг на стойност 29 560 лева, умъртвена маломерна риба в размер на 4 690 кг на стойност 4 690 лева и изпуснато количество вода от язовира в размер на 504 000 куб.м на стойност 52 502 лева – всичко на обща стойност – 86 752 лева.

За тези действия прокурор Диан Долапчиев искаше за бившия директор присъда от 3 години затвор с четиригодишно отлагане. Председателят на съдебния състав по делото Светлин Стефанов обяви Юлиан Вълчев за невинен и го оправда по повдигнатите обвинения. До това се стигна след като част от свидетелите промениха показанията си, дадени на фазата на досъдебното производство и обвиненията на прокуратурата увиснаха недоказани.

“Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. Преди две години ви казах, че случващото се има логическо обяснение и ние го дадохме.” – коментира на излизане от съдебната зала подсъдимият Вълчев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *