С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Бутат “Мадара”

Символът на Шумен от 70-те и 80-те години на миналия век хотел “Мадара” да бъде съборен или “редуциран” с няколко етажа предвиждат архитектурните виждания на “Дорш груп – Плиска” – инвеститорът,  преговаря за недостроения търговски дом за цялостно урбанистично решаване на шуменския център около площад “Освобождение”, научи Шмоко от участници в преговорните процеси.

 

Потенциалните намерения на “Дорш груп – Плиска” са били обсъждани на работна среща в кметството в четвъртък вечерта. От страна на общината участвали кметът Красимир Костов, заместниците му, главният архитект и специалисти от различни направления, а вижданията на “Дорш” представил основно търговският директор на компанията Костадин Костадинов.

 

Идеята за включване на хотел “Мадара” в цялостното решаване на силуета и функционалността на централната зона била спомената от “Дорш Груп – Плиска”, което предполага, че след приключване на разговорите за Търговския дом и недовършеното високо тяло на БТК ще започнат преговори със собственика на хотел “Мадара” Николай Йонков за придобиване на сградата.

 

Възможно е да включат във визията си и хотел “Мадара”, който е проблем за архитектите, които дават оценка на Шумен и казват, че тази сграда не е обмислена достатъчно добре да бъде точно на това място, тъй като затваря цялата перспектива на централната зона на Запад, към крепостта “Стария град”, коментира пред електронния сайт “Шмоко.бг” заместник-кметът на Шумен Иван Йонков.

 

Сегашните и потенциалните собственици на Търговския дом били на едно мнение, че градът има нужда от сити, в което да се помещават съвременни модерни офиси за сериозни фирми, които биха желали да дойдат в Шумен или такива, които вече са в града, а също зони за отдих и развлечения. Най-общо нашата идея е мястото да се превърна в град в града, коментира още заместник-кметът Йонков.

 

Сроковете

 

Инвестиционните намерения на “Дорш груп – Плиска” се очакват в община Шумен идната седмица. След месец е предвидена нова среща с инвеститора, а при постигане на договорености и уточняване на техническите параметри сделка би могла да бъде постигната до края на юни със съответното решение на Общинския съвет. Ако през юни не стане, последният срок в който може да се гласува от този състав съветници е краят на юли. При успешни преговорни процеси инвестиционната програма на “Дорш” предвижда реализацията на целия проект да приключи в края на 2013.

 

 

Коридор “Север – Юг”

 

Цялостното устройство на централната градска част предвижда “обръщане” на тунела, който се намира под пешеходната част на площад “Освобождение”. Сега комуникациите влизат откъм книжарницата на площад “Възраждане” до ОББ, продължават на юг и завиват надясно, където някога по план трябвало да излязат по ул. “Васил Левски”. Идеята е тунелът да бъде препланиран и да завие на изток, така че да излезе пред Съдебната палата, РПУ и Военния клуб. Така ще се отпуши Шумен и ще се отвори най-бързият трафик по линията Север-Юг. Подобно решение влиза и в намеренията на “Дорш груп – Плиска”.

Коментари

  • varg август 15, 2011 в 7:03 pm

    не бях чел тази статия.това е голям виц и хотела да бутнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *