С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

100 години Регионална библиотека

В дните 5 – 7 октомври ще се състоят заключителните събития, с които през настоящата 2022 г. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” отбелязва своя 100-годишен юбилей, съобщават от пресцентъра на книгохранилището.

Началото на празничната програма e на 5 октомври, когато в 17,30 ч. при свободен вход ще бъде открита фотодокументалната изложба „Моите съвременници : Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”. Изследвайки част от документалното наследство, оставено от патрона на Шуменската библиотека – писателят и общественик Стилиян Чилингиров, изложбата разказва за известни и по-слабо познати личности от литературния и културния живот на България през първата половина на XX в., личности, с които Чилингиров е поддържал приятелски, литературни или обществени връзки.

Акцентът в празничната програма е на 6 октомври, когато за своите гости библиотеката организира представяне на документалния филм „Пазител на духа и знанието : Шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров” на 100 години” и дискусионна среща, посветена на четенето, с участието на проф. Диана Борисова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, доц. д-р Юрий Проданов от ШУ „Епископ Константин Преславски”, доц. д-р Румен Бостанджиев от Центъра по хуманитарни науки на Бургаския свободен университет, Минчо Николов от Института за съвременна психология в Стара Загора, Светлозар Желев – директор на Националния център за книгата в НДК, Александър Кръстев – създател на сайта за книги и четене „Аз чета” и на дигитална агенция „BookMark”.

Събитието в празничната програма, организирано както за гостите на библиотеката, така и за шуменската общественост, е светлинно-музикалният спектакъл, обединяващ най-новото „Меджик лазер шоу” на „Дани лазер шоу” и маг Икар и ефектните музикални интерпретации на струнен квартет „Интро”. Зрелищният спектакъл с ефектно синхронизиране на звук и светлина ще започне в 19,30 ч. на 6 октомври пред централния вход на библиотеката. На 7 октомври библиотеката организира програма за своите гости.

Във връзка със събитията по честването на своя юбилей в дните 6 и 7 октомври РБ „Стилиян Чилингиров” няма да работи с читатели.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *