Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 466

10-и сме по трудови злополуки

По традиция в Шумен беше отбелязан 28 април- Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки и световен ден за безопасност на труда, информират от пресцентъра на Областната администрация. Заместник-областният управител Петко Шаренков, председателят на регионалната структура на КНСБ Анета Денева и членове на Областния съвет по условия на труд бяха заедно пред паметната плоча на ул. „Калоян“ 1 в Шумен, за да почетат паметта на загиналите при трудови злополуки. Венци от името на областния управител и от КНСБ-Шумен бяха поднесени пред паметната плоча.

От Териториалното поделение на НОИ в Шумен разпространиха информация  за трудовия травматизъм и професионалните заболявания в област Шумен за 2020 и първото тримесечие на тази година.

През 2020 г. в ТП на НОИ – Шумен са декларирани 86 злополуки, 6 от които не са признати за трудови. На работното място във връзка или по повод на извършваната работа са възникнали 77 трудови злополуки.

През периода са регистрирани три злополуки със смъртен изход. Към настоящия момент няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите през 2020 г. лица, сочи справката на НОИ.

Отрасловото разпределение на показва, че най-много злополуки са допуснати в следните отрасли:

В национален мащаб, област Шумен за поредна година се нарежда на 10-то място сред 28–те области в страната по брой на трудовите злополуки. Най-много трудови злополуки са декларирани в териториалните поделения на НОИ в София – град, Варна и Пловдив, където са станали почти половината от злополуките в страната. Това е показател, който е пряко свързан и с нивото на икономическо развитие.

През 2020 г. ТП на НОИ – Шумен съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ са осъществили 9 разследвания на трудови злополуки, допуснати с 9 лица.

През изтеклата година инж. Юлиян Неделчев, главен инспектор по осигуряването в ТП на НОИ – Шумен е извършил 23 проверки в осигурителите по спазване на нормативните актове на държавното обществено осигуряване. За първото тримесечие са извършени 3 проверки. Няма издадени предписания и съставени актове.

За отчетния период на територията на Шуменска област няма регистрирани случаи с професионално заболяване, информират от ТП на НОИ.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *