Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 289

1.3 млн за Кабиюк

„Подготвяме нов договор за предоставяне на 1.3 милиона лева за срок от три години за поддържане на генофонда на автохонните видове в „Кабиюк“.“ – съобщи за Шмоко.бг министърът на земеделието . Отпускането на средствата е по програмата на държавен фонд „Земеделие“, допълни министърът, който малко преди това съобщи за други 600 хиляди лева, вече отпуснати на стопанството.

Министър Иванов пристигна в ДП „Кабиюк“ след тържествената сесия на Общинския съвет в Шумен, за да се запознае с проблемите и нуждите на единствения държавен конезавод в страната. „Намерихме механизма и на „Кабиюк“ му отпуснахме извънредна помощ в размер на 600 хиляди лева. Знаете, че през годините предприятието беше лошо управлявано, почти доведено до фалит. За моя радост последните отчети на дружеството показват, че то лека-полека излиза на печалба, това е добрата новина, разработваме различни механизми, по които да бъде подпомогнато предприятието и да бъде ремонтирана неговата база.

„1.52 милиона е счетоводната печалба за 2021 година при заварени загуби от 2.5 милиона лева, когато поемах поста.“ – коментира пред сайта изпълнителният директор на ДП „Кабиюк“ Десислав Десподов. По време на обиколката на Иван Иванов в държавното стопанство Десподов и екипът му запознаха министъра с най-наболелите проблеми на „Кабиюк“ – лошото състояние на сградния фонд, остарялата и амортизирана селскостопанска техника, както и пътя към стопанството. По-голямата част от селскостопанската техника е купувана още преди 1989 година и е чудо, че работи, коментира Десислав Десподов. „Обработваме над 20 хиляди декара земя за осигуряване на фуражния баланс на предприятието и с продажбата на друга част осигуряваме финансовата стабилност на „Кабиюк“. Техниката, обаче е в окаяно състояние. Направили сме първи постъпки за купуване на нови машини, дали ще са на лизинг или по-програми, до август месец задължително трябва да вземем поне един „сериозен“ трактор с мощност над 300 конски сили.

ДП „Кабиюк“ е производител на зърно и амбициите на изпълнителния директор на предприятието са да бъде изградена зърнобаза, която да позволи складиране на произведените количества и държането им на склад за реализация на добра цена, в зависимост от пазарната конюнктура. В „Кабиюк“ е постъпило и инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаична централа на базата на публично частно партньорство като се използват както покривната част на стопанските постройки, което би задоволявало нуждите на стопанството от електричество, така и част от площите на предприятието, която би осигурявала финансови постъпления. „Кабиюк“ би участвал с апортна вноска, а размерът на инвестицията се оценява на не по-малко от 7 милиона лева. Министър Иванов също коментира този въпрос със забележката, че би могло да се потърси възможност за финансиране на подобна инициатива така, че „Кабиюк“ да си я изгради самостоятелно.

Министърът разгледа Музея на коня и резиденцията на княз Александър I Батенберг обсъди също така с ръководството на държавното предприятие възможностите за развитието на туризма в “Кабиюк” и привличане на туристи.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *