Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 824

1 млн. за Дома в Лозево

1,1 млн. лв. е стойността на проекта за изграждане на “Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост“, който ще бъде изграден в района на сегашния Дом за в с. Лозево. Проектът се реализира по ОП “Региони в растеж” и е насочен към подобряване на условията и грижата за настанените в Дома. Изграждането на новите центрове е част от процедурата за подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания.

По проекта ще бъдат изградени две нови сгради с капацитет по 15 души във всяка постройка. Сградите ще са с квадратура по 245 кв. м и ще са едноетажни, подчерта зам.-кметът по социални дейности и здравеопазване д-р Светлана Маркова по време на представянето на проекта днес.

Предстои провеждане на процедури по възлагане на обществени поръчки за изработване на идеен и на работен проект, както и за избор на изпълнител.

Сегашната сграда, където се помещава Дома е строена през 1938 г. и е вече непригодна за рехабилитаионна дейност с домуващите.

В Шуменска област ще бъдат изградени четири такива центъра – два в Лозево, един в Имренчево, В. Преслав и един в Нови пазара. Там ще бъдат изведени част от домуващите с умствена изостаналост. В момента в Дома в Лозево има 90 настанени лица. Те ще бъдат извеждани поетапно, като в центровете в Шуменско ще бъдат настанявани хора с умствена изостаналост. Лицата с психични проблеми ще бъдат пренасочвани към други центрове в страната, уточни д-р Маркова.

Според кмета Любомир Христов, който също присъства на представянето, в новите центрове ще се създадат условия, близки до домашните, ще се подобри обгрижването и вниманието към всеки пациент.

Ръководител на проекта е  Радослава Хаджииванова. Проектът трябва да приключи на 7 януари 2021 г.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *