С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

0,85 лв. за километър

0,85 лв. да стане минималната тарифа за километър таксиметров превоз в Шумен. Тя ще бъде еднаква за дневните и нощните курсове. Това решиха местните парламентаристи на днешната сесия на Общинския съвет. Предложението на група таксиметрови превозвачи, внесено в съвета от кмета Любомир Христов, бе гласувано с 26 гласа „за“ и 8 „въздържал се“.

Досега минималната дневна тарифа беше 0.40 лв., а нощната 0,60 лв., максималната беше съответно 1,20 лв. и 1,50 лв. Предложението за увеличаване на минималните цени на километър превоз е мотивирано със създалата се ситуация и динамичната промяна на цените на горивата, както и на всички стоки и услуги на територията на страната.

Таксата за повикване не може да надвишава повече от 50% цената за километър пробег. Първоначалната такса е от двоен до троен размер от минималната цена на един километър пробег. Цената на минута престой не може да надвишава 50% от цената за един километър пробег.

Съветници от различни групи изразиха притеснения както за пътниците, които ще плащат по-скъпо, така и за водачите, чиито разходи се увеличават заради икономическата криза. Изказаха се и мнения, че при уеднаквена ставка, е възможно нощните превози да намалеят или дори да изчезнат, както и че няма икономическа обосновка от страна на превозвачите за исканото увеличение. Изрази се и мнение, че водачите на таксита ще продължат да вървят пред автобусите, да вземат по 1 лв. на пътник и така да пречат на обществения транспорт, който изнемогва. В крайна сметка предложението на превозвачите, прието и предложено от общинската администрация за гласуване, бе утвърдено от местния парламент.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *