С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Отиде си проф. Тотю Тотев

image2Ректорът на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” през периода 1996-2000 година проф. Тотю Тотев е починал в неделя.

 
“Вчера, под покрова на св. Николай Мирликийски, ни е напуснал един от последните големи люде, от които сме имали честта да се учим – проф. дин Тотю Тотев. Истински професор, който изпълваше със съдържание титлата си до последния микрон. Доктор на историческите науки, истински учен и откривател, за разлика от мнозина самозванци със същата абревиатура.

 
Учител, преподавател, помощник и съветник!

 
Поклон пред паметта му и нека Господ да го посели в селенията на праведните!” – това е написала в профила си във фейсбук доц. Ростислава Тодорова.

 

Съболезнователен адрес по до семейството и близките на проф. Тотю Тотев по повод кончината му е изпратил кметът на общината Любомир Христов, съобщи говорителят на кметството Роза Енчева. В писмото се казва:

“Уважаемо семейство Тотеви,

Ръководството на община Шумен се присъединява към скръбта ви за тежката загуба на проф. Тотьо Тотев, почетен гражданин на Шумен.

Трудно се намират думи за утеха, когато се прощаваме с близък човек, но в тези минути на почит искам да изразя дълбокото си преклонение пред неговото име.

Разделяме се с личност, неразривно свързана с проучването, опазването и представянето на историческото и културното наследство на България. Научен ръководител на редица археологически обекти, автор на многобройни научни публикации и изследвания той се наложи като един от най-уважаваните професионалисти и общественици с голям принос за развитието на българската наука. Неговият всеотдаен труд като археолог и медиевист е високо оценен и получава професионално и обществено признание у нас и по света.

Професор Тотьо Тотев се нарежда сред ярките личности на нашето време с изключителни заслуги за развитието на археологическата наука и за популяризирането на културното ни наследство, за което единодушно бе удостоен с високото звание „Почетен гражданин на Шумен“.

Животът и делото му остават пример за всеотдайност, душевна енергия и стремеж към знания.

Поклон пред светлата му памет!”

Проф. Тотев Тотев е роден на 22 декември 1930 година в с. Кръшно, Търговищка област. Завършва теология в Софийския държавен университет през 1956 г. Като научен сътрудник по средновековна археология работи повече от 30 години в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН. Ръководил е археологически разкопки и проучвания в Плиска, Велики Преслав и на други паметници от епохата на Първото българско царство.

 

Особено важни са приносите му в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век. От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

 

От 1992 до 1995 г. е декан на Факултета по българска филология, история и теология, а от 1996 до 2000 г. – ректор на Шуменския университет. Там, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Свободния университет във Варна чете лекции по църковна археология и християнско изкуство. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.

 

 

Носител е на ордените “Стара планина” Първа степен и “Св. Св. Кирил и Методий” Първа степен, Доктор Хонорис кауза на Шуменския университет, почетен гражданин на Шумен.
Поклонението ще бъде от 10.00 до 12.00 часа в храма „Св. Възнесение“, а погребението от 13.00 часа. Професор Тотев ще бъде погребан в Алеята “Видни шуменци“ в гробищния парк.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *