Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Шумен с оторизирана PCR лаборатория

Със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера Шумен разполага с официално оторизирана лаборатория за изследване за COVID-19, научи Шмоко.бг. Това е “Първа медикодиагностична лаборатория” ООД – Шумен.

Шуменската лаборатория е включена в списъка на лечебните и, здравни заведения и регионални здравни инспекции за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“, познато като PCR тест наред с Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, университетските болници, столичната РЗИ и други.

Първа МДЛ в Шумен започна да прави PCR тестове на 8 октомври т. г., но тъй като не беше включена в министерския списък, тя де факто не беше оторизирана, нейните резултати се нуждаеха от потвърждение в оторизирана лаборатория. Имаше такива ситуации, при които пациенти излизаха с положителни проби, но РЗИ не можеше да им прави предписания, докато няма резултат от официално призната лаборатория. Сега резултатите на Първа МДЛ ще постъпват в РЗИ без да се нуждаят от препотвърждаване от друга лаборатория.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *