Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Шумен събира децата на България

Шумен отново ще бъде домакин на Националния конкурс  “Децата на България пеят, танцуват, рисуват”. Той ще се състои  утре през целия ден на сцените на Младежки дом, зала „Проф. Венета Вичева“, къща-музей „Панчо Владигеров, РБ „Стилиян Чилингиров“ и НЧ „Д. Войников“. Откриването ще бъде в 10,30 ч. в зала „Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен.

Програмата на конкурса бе представена на пресконференция днес от директора на СУ „С. Доброплодни“ Албена Иванова и ръководители на отделните направления – „Музика“, „Изобразително изкуство“ и „Надиграване“.

Конкурсът е основан през 2005 г. като изява на профилираните паралелки на СУ „С. Доброплодни“. С годините той набира скорост и от 2016 г. е вече национален. Според  Албена Иванова екипът от учители, ангажирани с  конкурса, ги обединява общата идея да открият таланта на детето и да го развият. Тази година участниците са със 100 повече и на сцените ще се изявят над 600 участници от цялата страна, каза Иванова и допълни: „“Изкуството и дизайнът са на път да трансформират икономиката – вървим в добра посока“.

Освен Община Шумен, която подкрепя училището и осигурява наградите и безплатното ползване на залите, помощ на конкурса оказват и училищното настоятелство, както родители и дарители – на настоящи и бивши ученици, каза Иванова.

В раздел „Музика“ тази година ще се изявят над 130 участници с индивидуални изпълнения и във вокални групи. Председател на журито ще бъде Маргарита Хранова, а членове композиторът Доно Цветков и певицата Кристина Иванова. В раздел „Музика“ освен поп-музика, ще има конкурс и за класическа музика. Участниците ще се изявяват в музея „П. Владигеров“. Тук ще се включат 102-ма музиканти в 86 изпълнения, което показва стабилно присъствие на на класиката, смятат организаторите. Председател на това жури ще бъде Славил Димитров.

Новото в това издание е, че в раздел „Изобразително изкуство“  е въведена и дигиталната рисунка,която децата представят на разпечатки, каза Деница Спасова и уточни, че предстои в следващото издание идеята да се осъвремени и материалите да се представят на таблет. Така рисуване и информационни технологии се обединяват в дигиталната рисунка, подчерта Спасова. Темата е „Възрожденският Шумен“, а идеята е да популяризираме възрожденския и културния живот на града, каза Спасова. Участие в раздел „Изобразително изкуство“ са заявили 270 рисунки от 15 населени места, от които са селектирани 40 индивидуални и 4 колективни, каза Спасова.

В направление „Фолклор“ ще се изявят над 200 участници. Тяхното представяне ще бъде в двете зали на НЧ „Д. Войников“.

Голям интерес има и към раздел „Надиграване“, в който ще участват както профилираните училища от страната, така и самодейни танцови състави. Тяхната изява ще започне  утре в 10 ч. в залата на Младежкия дом, каза хореографът Борил Иванов. Председател на журито в този раздел ще бъде Анета Мутафчиева, членове Красимир Савов и Борис Иванов. Ще има и танцови състави-гости от Гърция и Македония, каза още Иванов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *