COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

Шумен избира

В 7 ч. в област Шумен стартира изборният ден, в който хората от региона ще дадат гласа си за народни представители от 30-и многомандатен избирателен район /МИР/. В Община Шумен навреме бяха отворени всички изборни секции, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Във всички 302 секции в областта изборният ден стартира нормално, потвърдиха и от РИК.

185 930 души имат право на глас в цялата област. За община Шумен избирателите са 87 473, за града – 75 978, уточниха от пресцентъра на Общината. Хората от областта ще избират свои представители от 30 кандидатски листи, а в 45-ия парламент област Шумен ще изпрати 6-има свои представители от различни политически сили. Заизборния ден са доставени 190 000 интегрални бюлетини, съгласно одобрения тираж за 30-и Шуменски многомандатен избирателен район.

251 са общо секциите  в областта, в които ще има машинно гласуване. 111 от машините са разположени в секции в Шумен, 140 са в останалите общини.

Общо 302 са избирателните секции в областта, включително и секциите в МБАЛ- Шумен и в ареста. Подготвени са и 12 подвижни секции за хора с увреждания в 9 общини: Шумен – 3, Върбица – 2, по една във всички останали общини, без Смядово, където няма разкрита такава.

Ако все още не сте проверили къде трябва да гласувате, можете да направите справка по ЕГН на https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml

73 души в община Шумен, поставени под карантина или на домашно лечение от COVID 19 ще бъдат обслужени по домовете си чрез подвижна избирателна кутия при спазване на противоепидемичните мерки. Две подвижни секции за хора, поставени под карантина или задължителна изолация има и в МБАЛ Шумен, както и една в ковид отделението в КОЦ, по една секция ще има в Държавната психиатрична болница в село Царев брод и в следствения  арест.

1031 заявления за гласуване по настоящ адрес са подадени в община Шумен.

От общинската администрация в Шумен информират, че са осигурени необходимия брой ръкавици и предпазни маски, както за членовете на СИК, така и за граждани, които желаят да ги използват при гласуване. Закупени са достатъчно количества дезинфектанти, с които изборните помещения ще бъдат третирани в началото и в края на изборния ден, а също и по време на вота. Членовете на комисиите, които ще посещават домовете на карантинирани и болни от COVID-19, както и тези, които са в секциите на територията на МБАЛ-Шумен, са снабдени със защитни облекла, които да гарантират тяхната безопасност.

През целия изборен ден гласоподавателите, застъпниците и представителите на отделните партии могат да подават сигнали и жалби при забелязани нередности до Районната избирателна комисия /РИК/ на адрес: Шумен 9700, бул. „Славянски” № 30, етаж 4, зала 408, както и на телефони: 054/ 913 004, 054/ 913 275 или на email: rik30@cik.bg. Уебсайт на РИК  https://rik30.cik.bg/ns2021.

Към 18 ч. РИК ще се премести в зала „Арена Шумен“, където секционните комисии ще предават протоколите си след края на изборния ден. Създадена е организация „Информационно обслужване“ да обработва протоколите на 15 СИК едновременно. В зала Арена са осигурени места за изчакване при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *