С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Шумен гласува

Изборният ден в област Шумен започна в спокойна обстановка, съобщават от пресцентъра на ОДМВР, Община Шумен и Районната избирателна комисия. В секция № 5 в Каспичан преминават на гласуване с хартиени бюлетини заради повреда на машината, съобщиха от РИК. 

От Община Шумен напомнят на избирателите, че заради продължаващите ремонтни дейности на Общинския младежки дом в Шумен са променени местата за гласуване в избирателните секции № 30 30 00 059 и № 30 30 00 068. Двете секции са преместени в сградата на СУ „Панайот Волов“ на ул. „Съединение“ №100.

Служители на сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР- Шумен ще окажат съдействие на български граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което служи само и единствено да упражнят правото си на глас. Работното време в изборния ден ще бъде от 08,30 до 19,30 часа, уточняват от пресцентъра на ОДМВР.

264 машини за гласуване са инсталирани в 251 секции на област Шумен, доставени са и188 300 броя хартиени бюлетини. До отваряне на изборните секции тази сутрин устройствата, които са с индивидуална пломба, бяха под непрекъсната охрана от служители на МВР. Машините не са включени онлайн в мрежата, което изключва хакерска намеса. Резултатите от гласуването ще се предоставят на РИК на флашка. Освен електронният резултат, показан в края на обобщаващия протокол от машинната, по решение на ЦИК, комисиите ще броят на 100 процента и разписките, излезли от машините.

Над 320 служители от структурните звена на МВР ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, ще реагират на сигнали до края на изборния ден. В охраната са включени служители на РДПБЗН- Шумен и дирекция “Жандармерия”, съобщават от пресцентъра на ОДМВР.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите и няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията.

Освен охраната в секциите, 29 мобилни групи ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти.

В ОДМВР – Шумен и РУ -Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с РИК, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, ангажирани с изборния процес.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *