Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Шуменски свидетел

Теофан Димитров (в средата) изчака хладнокръвно пет години реката на живота да му доведе на мушката заместник-министъра, който го уволни през 2015.

Бившият директор на РИОСВ Теофан Димитров е дал свидетелски показания срещу арестувания заместник-министър на екологията Красимир Живков. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение на Живков и задържаните заедно с него бивш шеф на РИОСВ – Плевен Габриел Савов и брат Атанас Бобоков, Николай Миховски и Айгюн Еминов. Петима души бяха арестувани заради аферата с внос и рециклиране на боклуци.

Според събраните доказателства можело да се направи обосновано предположние, че обвиняемите са автори на престъпленията, в които са обвинени, коментираха в съдебна зала от прокуратурата. Освен това, ако излязат на свобода, има опасност да извършат нови. Тези изводи съдът направи на база на множество разпити на свидетели и събрани доказателства. Сред тях изплува и шуменска връзка и шуменски свидетел.

Съдия Ангелина Гергинска от Специализирания наказателен съд  даде пример със свидетеля Теофан Димитров – бивш директор на РИОСВ-Шумен, който бил уволнен от Красимир Живков. Той се съгласил да съдейства на разследващите едва след задържането на зам.-министъра. Обяснил подробно, че е бил принуждаван да прави проверки на дружество, които били извън плановите. След като отказал, бил уволнен от Живков, твърдял Димитров.

На 28 май на мейла на спецпрокуратурата пристигнало писмо от свидетел на име Теофан Димитров. Той твърдял, че Красимир Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на отпадъци. Когато отказвал да изпълни нарежданията, постоянно го тормозел с периодични проверки. Накрая дори го уволнил. Димитров бил шеф на РИОСВ-Шумен до 2015 г. и поискал да съдейства на прокуратурата.
Сега става ясно, че е един от основните прокурорски свидетели срещу заместник-министъра.

По делото има и още една шуменска връзка – интересите на обществото и обвинението в съдебна зала представляваха прокурорите Генка Брезашка, Людмила Дончева и Данаил Шостак, който в миналото беше обвинител в Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *