Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

Шуменските имоти във възход

Шумен е голям град с все по-динамичен имотен пазар. Анализаторите от сайта за имоти в Шумен Реалистимо, разглеждат последните новини и данни в града за по-добра представа какво да очакваме от местния имотен пазар в близкото бъдеще.

Община Шумен ще инвестира в разширяване на Индустриалния парк през следващите 6 години, сочи Планът за развитие до 2027 година. В Шумен и околностите ще бъдат инвестирани 230 млн. лв., които ще доведат до  подобряване на потенциала на региона. Очаква се това да доведе и до повишаване стойността на имотите в Шумен.

Показателно е вдигането на средната работна заплата с 10 на сто за първото тримесечие на 2022 година. По отношение на възнагражденията на работещите Шумен заема 8-мо място от 28-те областни града в страната. Четири пъти повече работни места ще бъдат открити и през настоящата година според Регионалния план по заетостта. Плановете за развитие на общината включват и изграждане на завод за рециклиране на отпадъците.

За първите три месеца на 2022 г. в регион Шумен са били сключени 578 сделки с имоти, сочи статистиката на Агенцията по вписванията.  За същия период са били въведени в експлоатация 26 нови жилищни сгради със 145 жилища, чиято ползваема площ е 3536 квадратни метра по данни на Националния статистически институт.

Какви са цените на жилищата в Шумен в момента

Стойността на едностаен апартамент в Шумен вече е между 800 и 900 евро на квадрат, но предлагането не е голямо. Двустайни и тристайни жилища в центъра се оферират между 1000 и 1300 евро на квадрат, но в кварталите извън центъра може да се намерят и жилища на цени между 600 и 700 евро. Търговските площи вървят под 1000 евро на квадрат, а цените на парцелите за строителство са в голям диапазон според местонахождението – от 26 евро на квадрат за парцел в кв. Тракия до близо 200 евро в Гривица.

Очаква се регионът да се развие и по отношение на енергийната ефективност през настоящето десетилетие. В програмата за енергийна ефективност на област Шумен до 2030 г. се предвижда стимулиране на изграждането на допълнителни ВЕИ мощности, както и продължаващи инвестиции във фотоволтаични инсталации по подобие на вече изградените в Каолиново, Омарчево, Янково. Всичко това неминуемо ще се отрази положително на качеството на живот и на атрактивността на имотите в Шумен.

Коментари

  • Сюлейман чоджум юни 10, 2022 в 6:55 pm

    Машала ефенди, булгари гитти

  • Анонимен1 юни 10, 2022 в 1:32 am

    Скоро турците в Шумен ще окопираме града както Россия Урките

    ☝️☝️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *