Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

Шахматен мемориал в Шумен

Шахматен мемориал “Стоян Иванов” на името на изтъкнатия шуменски шахматист и педагог организират през уикенда под патронажа на кмета Любомир Христов Община Шумен и Българска федерация по шахмат -1928. Състезанието в Шумен е за националната индивидуална купа за мъже по ускорен шах и блиц, а подготовката беше представена днес от двама ученици и наследници на Стоян Иванов в шахмата – международния майстор Атанас Димитров и националния майстор Антон Аврамов от СКШ “Шумен”.
Състезанието е в два дни – 24 и 25 юли и ще бъде под покрива на “Арена Шумен”. Турнирът по ускорен шах важи за FIDE рейтинг и се провежда по правилата на FIDE за ускорен шах, по швейцарската система в 9 кръга с контрола за игра 10 минути плюс 5 секунди на ход/състезател за довършване на партията. Турнирът по блиц не е обвързан с участието в основния турнир и не важи за рейтинга на FIDE.


В събота от 9.30 до 10.30 е записването на състезателите. До този момент заявки са изпратили 75 шахматисти, сред които има и трима румънци от военен клуб по шахмат в Мамая. Техническата конференция е в 10.30-11.00 и от 11.00 започва първият кръг.

За първи път в Шумен двубоите на първите шест маси ще се излъчват онлайн в популярната шахматна платформа chessbomb. Това ще стане възможно благодарение на новата придобивка в СКШ “Шумен” – шест електронни дъски за шахмат. Те са осигурени със съдействието на председателя на клуба Илиян Хараланов и ще позволят на публиката и любителите да следят на живо ходовете на първите шест маси. Наградният фонд на мемориала е 4 хиляди лева, най-голямата награда е за първо място в ускорения шах – 500 лева за първия, 350 за втория и 250 лева за третия.

Димитров и Аврамов показаха сертификатите си от FIDE съответно за Fide Trainer и FIDE Instructor.

На пресконференцията присъства и младата надежда на шуменския шахмат Християн Илиев. На Държавното индивидуално първенство по ускорен шах в Асеновград Християн, който е осмокласник в ППМГ “Нанчо Попович” и състезател на СКШ “Шумен” стана държавен шампион до 16 години.

В оспорвана борба, в която участваха общо 24 състезатели от цялата страна, Християн убедително зае първо място с 6 точки от 7 възможни (без загуба) и взе златния медал. След среброто в блица и титлата в рапида той доказа, че е сред най-силните и прогресиращи състезатели в своята възраст. По-рано т. г. през юни по време на сеанс на едновременна игра с гросмайстор Васил Спасов Християн беше единственият, който постигна реми срещу Спасов.

Международен майстор Атанас Димитров, който е и турнирен директор на мемориала благодари на общинската администрация и на общинския съвет за доверието и подкрепата. “Надявам се, че оправдаваме доверието, но гледаме напред, имаме амбициозни планове не само на регионално, но и на държавно, защо не и международно ниво.”- коментира Димитров.

“СКШ “Шумен” е пример за това как може да се работи в името и благото на децата. Поздравявам присъстващите тук, поздравявам шахматния клуб и им пожелавам в бъдеще успехи.” – каза от своя страна заместник-кметът на Шумен Найден Косев.

Учебната година в СКШ “Шумен” приключи с ок. 100 деца, от началото на новата учебна година ще стартира записване на нови деца. “Имаме голям капацитет, можем да тренираме ок. 200 деца, това е цел, която сме си поставили за следващите две години. Резултатите амбицират децата и родителите.” – каза пред репортери м.м. Атанас Димитров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *