С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Шарка по кравите

Крава с шарка

Крава с шарка. Сн.: fermer.bg

Областната епизоотична комисия в Шумен се събира утре, вторник, на заседание, за да вземе мерки срещу разпространението на болестта зарàзен нодуларен дерматит.

Това е нещо като едра шарка, която поразява едрите преживни животни – крави, говеда. Човекът не боледува.

От средата на миналата седмица Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) въведе извънредни мерки срещу разпространението на заболяването в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна.

В тези области движението на животни не е забранено, но става под контрол. В Южна България е забранено.

Заразата не се пренdся върху човека, а от животно на животно се разпространява чрез ухапване от насекоми. БАБХ уговаря начини за пръскане срещу насекоми по поречията на реките, които са гранични с Турция и Гърция – Струма, Места, Марица.

Към момента не се налагала ваксинация на животните, ако се направи, после 3 г. търговията с продукти от тях ще е забранена. Освен това ваксината не давала еднозначни резулатти.

Болестта се пренася от куликоиди, мухи, комари, кърлежи, разпространява се и при контакт между животни, а също и механично. Според ветеринарите единственият начин да се спре разпространението в страната, е евтаназиране и загробване на стадата с болни животни.

Болестта е известна още като Лъмпи скин

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *