Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 717

Чума в Козлево

Ново огнище на африканска чума по свинете е възникнало в индустриална свинефермата в Никола Козлево, област Шумен. Изпратената за анализ проба в Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София е дала положителен резултат, който БАБХ оповести този следобед.

В свинекомплекса се отглеждат 24 000 животни и това е една от най-големите ферми в североизтока. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, при спазване на нормативните изисквания.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, община Никола Козлево, област Шумен.

В 10-километровата зона около свинекомплекса влизат населените места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Никола Козлево, и село Писарево, община Нови пазар.

Във връзка с усложнената обстановка в района областният управител проф. Стефан Желев свиква утре извънредно заседание на епизоотичната комисия.

 

 

Коментари

  • atatyrk@mail,bg януари 5, 2020 в 1:14 pm

    Тя чумата е от октомври насам в Никола Козлево. Казва се турска чума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *