Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Чумата изригна – 15 трупа

Снимката е илюстративна

Най-малко 15-16 диви прасета са били открити мъртви  от ловци, по време на неделен излет в ловището на Върбица, съобщиха членове на местната дружинка. Целият периметър на мястото, около което са открити поразените глигани е бил отцепен още през нощта.

“Късно вчера ни подадоха сигнал, посетихме района, има наистина умрели прасета, днес ще бъде извършено повторно претърсване на района и ще бъдат взети проби от намерените животни за да се установи наличието на вируса на АЧС.” – коментира в тази сутрин ловният експерт в СИДП Тервел Стефанов, цитиран от Инфорамционна агенция Монитор.

Труповете на повече от половината от животните били във фаза на напреднало разложение. Според ловци находката не е изненада, а в гората вероятно има и още умрели прасета, а симптомите и масовостта на мора давали основание да се смята, че става въпрос за вируса на Африканската чума по свинете.

Останките на умрелите прасета са били извлечени от гората, взети са проби, които да бъдат изпратени за изследване. За случая е уведомена БАБХ и регионалното и поделение в Шумен. Очаква се случаят да бъде коментиран на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, което е насрочено за вторник.

На 6 август т. г . при обход на горските територии служители на ДГС “Върбица” бяха намерили полуразложено прасе в местността “Елешница”, на 10 километра от с. Бяла река. Ден по-късно била изпратена проба за изследване, а Националната референтна лаборатория оповести положителен резултат за вируса на Африканската чума по свинете, а районът към “Елешница” беше блокиран. Тогава бяха затворени и туристическите пътеки, а в гората бяха поставени и камери за денонощен контрол на трафика на хора.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *