С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Човешки права

Human-rights-pictureРецидивист, който прекарал 106 денонощия в стария шуменски следствен арест, осъди държавата да му плати обезщетение за лоши условия. 42-годишният Иван Христов Николов поискал 20 000 лв., но административният съд оценил щетите му на 250 лв.

За две години – от януари 2012 г. до октомври 2014 г. Христов “квартирувал” в стария следствен арест точно 30 пъти за по няколко дни – общо 160 денонощия. Налагало се да бъде конвоиран от затвора до ареста в Шумен заради съдебните му дела, по които бил обвиняем или свидетел.

Все попадал в килии без прозорци, с неугасващо изкуствено осветление и спарен въздух. В жалбата си твърди, че от застоялия въздух получавал пристъпи на астма и се задушавал.

В жалбата си арестатнът пише, че са били нарушени правата му по Конституцията на Република България и по Европейската конвенция за правата на човека, за което била виновна Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, че с бездействието си не е осигурила подходящи условия в ареста.

Съдът се е съобразил с нормативните текстове и е преценил, че управата на ареста наистина не е осигурила по-приемливи битови условия за пидопечните си, но от друга страна Христов не се е жалвал от здравословни проблеми, когато е пребивавал в килията и вредите върху здравето му остават недоказани.

Ако не е доволен, Христов, който в момента е на свобода, може да обжалва решението пред Върховния административен съд.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *