Одобрявате ли действията на служебното правителство?

or

гласували: 83

Чистотата в Нови пазар


Това не е само моят град, това е нашият град! – така във видеообръщение коментира проблемите на чистотата в Нови пазар общинският кмет Георги Георгиев. Георгиев коментира актуални проблеми от “хигиенно-битово” естество и призова за обща отговорност към чистотата в града.

„През последните седмици, получавам сигнали и коментари, свързани с чистотата на града ни. Бих искал да споделя и припомня следното: На територията на Нови пазар имаме обособено място за събиране на строителни отпадъци. Мястото е срещу градския парк. През изминалия месец подменихме над 300 контейнери за битови отпадъци, на територията на целия град. В момента обмисляме варианти за обособени места и за растителни отпадъци. По график се извършва събиране и на опасни отпадъци, като за това сме сключили договор с фирма, която периодично се позиционира на паркинга пред общинската сграда, както и по селата. С графика можете да се запознаете в сайта на Общината, а ние периодично го споделяме и в социалните мрежи. В тази връзка, искам да обърна внимание на съгражданите ни за следното:

Имаме достатъчно места за депониране и извозване на всякакъв вид отпадъци. Ние ще продължим да работим чрез нови и по-добри варианти в тази посока. Но! Продължават да се създават нерегламентирани сметища. Постоянно сме под мониторинг от РИОСВ. Разходите за почистването на тези сметища са значими и неоправдани, а средствата излизат от всеки наш джоб. През почивните дни си направих труда да обиколя целия град. Видях чисти и добре изглеждащи райони. Но видях и обърнати и счупени контейнери за смет. Санитарни отпадъци от бани и кухни, стари мебели, камари от строителни отпадъци от всякакъв тип и размер. И това всичко беше изсипано до контейнерите или по средата на улиците с идеята, че някой трябва да го почисти.

Уважаеми съграждани, фирмата за сметосъбиране и извозване няма задачата да почиства и извозва стари дивани, тоалетни чинии, плочки и всичко, каквото се сетите да изхвърляте. На тях им се плаща да се грижат за битовия отпадък. И какво излиза? Имаме обособени места за различни видове отпадъци, но ни е по-лесно да ги изхвърлим по средата на улицата.
А после четем упреци и постваме снимки, колко ни е мръсен и отвратителен градът.

Да, такъв ще е, докато не се научим на ред! Не е трудно, не е невъзможно, само се иска малко желание и отговорност. Предприели сме действия, за закупуване на втора фадрома и вишка. Тези, които имаме не стигат за нуждите на града. Искам да се разбере, че усилията само от едната страна не са достатъчни. Това не е само моят град, това е нашият град!“

„Добрата новина е, че имаме на 99% завършена нова детска площадка, която се намира в квартал 117 или „Възраждане“. Там сме изградили, спортна зона за любителите на топката, детски уреди и пързалки за най-малките и беседка за всички.“ „Проектът е изпълнен със средства на Общината и е на стойност малко над 175 000 лева. Една негативна отметка – още първите дни беше счупено ел. таблото за осветление, ремонтирахме го, но защо трябваше да се случи това?“ „Поради разбираеми причини и за да опазим площадката за нашите деца, ще се наложи тя да бъде заключвана през тъмната част на денонощието. Съвсем скоро ще монтираме табела с информация за времето в което ще е отворена и телефон за връзка, при нужда.
На жителите от квартала ще кажа – честито и бъдете добри стопани. Това е Ваше!

„Наскоро завърши и един друг проект, а именно изградихме нови алеи в гробищния парк. Вече съвсем спокойно и нормално ще можем да почитаме нашите близки и познати, без да се каляме при дъждовно време. Община Нови пазар стартира I етап за извършване на ремонтно-възстановителни дейности на река ”Крива”, по проект „Корекция на речното корито на река “Крива” в Нови пазар”.

Надявам се, че в края на годината градът ни ще има нов и по-приятен облик. Вярвам, че проблемите, които сме имали с нея ще останат в миналото. Заложени са дейности за почистване на цялото речно корито от наноси и растителност. Саниране на пешеходните мостове и централния мост до часовниковата кула. Повдигане на нивото на подпорна стена на коритото и направа на ново бетоново корито (дъно). Саниране и торкретиране на коритото на реката. Изграждане на парапети от двете страни и направа на уличното осветление.
Срокът за изпълнение е 130 календарни дни. Общата стойност на проекта е 1 045 000 лв. без ДДС. Изпълнител е „Консорциум Билд проект 2020”, а надзорът е от „Консулт 64” ООД от гр. Шумен. В заключение ще кажа, че няма нищо по-демотивиращо от това да създаваш, а като награда да получаваш критики и упреци, за неща, при които нямаш персонална или служебна вина.

Като кмет на Нови пазар, няма да спра да се боря с всички възможни лостове и сили, за да направим града ни по-приветлив, по-подреден и по-чист. Благодарен съм на екипа около мен за усилията и енергията в тази посока. Разчитам и на всеки наш съгражданин с позитивно отношение, разбиране на проблемите, градивни критики и реалистични предложения.“, завърши кмета Георгиев

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *