С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Четири завода и две кръстовища

Две нови кръгови кръстовища ще бъдат изградени по главния път Русе – Варна в района на „Индустриален парк – Шумен“ АД. Новината съобщиха изпълнителният директор на парка Николай Тончев и кметът на Шумен Любомир Христов при обиколка с репортери на новата зона  С на индустриалния парк.

„След 7-8-годишна битка и дълга кореспонденция в края на м. г. Министерски съвет задели 1.2 милиона лева за изграждане на довеждаща инфраструктура за Индустриалния парк. Това са част от средствата, които „Индустриален парк – Шумен“ АД е платил за смяна на предназначението на земите.  До момента сме платили 1.65 милиона лева, възстановената на община Шумен сума е 1.2 милиона лева – целево за изграждане на довеждаща инфраструктура.“ – обясни Тончев. Изграждането на кръстовищата се налага заради разширяване на зоната с изграждане на нови производства, които биха натоварили сегашното кръстовище, ако целият трафик минава през него.

Съвместно с ръководството на Община Шумен от парка предвиждат изграждането на двете кръстовища с кръгова организация на движението и осветяване на пътя от сегашното кръгово кръстовище пред портала на зоната през „Детелината“ до началото на Шумен при бензиностанцията на „Петрол“. “Ще се свърже със сегашното осветление.  Това ни е желанието, идеята е гостите на Шумен и шуменци още със стъпването си в кръговото кръстовище на Индустриалния парк, което ще бъде художествено оформено, да влизат в град Шумен. Това смятаме да бъде подарък за шуменските граждани.“ – коментира Тончев.

Четирима инвеститори ще започнат изграждането нови производства в Индустриалния парк, обясни при обиколката Николай Тончев. Шуменска фирма ще изгради производство в областта на металообработката, ще произвежда стоманени фитинги. Тя ще има около 50 – 60 души персонал. Компанията е купила терена от друга шуменска фирма, която имаше намерение да прехвърли там печатницата си.

В ъгъла на старата подзона ще започне строителство на завод за производство на кабели италианецът Карло Крочи чрез регистрираната в Шумен компания „СРСРАМКРО БГ“, която през м. г. купи 14.5 декара парцел в парка. Като собственик на компанията е посочено швейцарското дружество Matabele SA , на Карло Крочи и швейцареца Ивано Дандреа, учредено на 29 март т. г. с първоначален уставен капитал от 100 хиляди швейцарски франка, като на 2 септември т. г. са пуснати още 100 анонимни акции с номинал 1000 франка всяка от тях. В борда на директорите на “СРСРАМКРО БГ” влизат Карло Крочи, Амброджио Крочи и адвокат Борислав Геронтиев. „СРСРАМКРО БГ“ ще взима медни проводници от завода на „Саркуйсан“ в близост до парка и ще нанася изолация върху тях, превръщайки жицата в кабел.

Тръгва и строителството на завод за картонени опаковки на „Ресапак“ ООД на бизнесмена Реджеб Исмаил. “Ресапак” е основана през 1991 година и в продължение на близо 30 години произвежда транспортни опаковки от велпапе, както и щанцови и каширани опаковки. Дружеството има над 300 корпоративни клиенти, сред които “Италфуд”, “Алкомет”, “Лавена”, “Теси”, “Купро” и много други. Четвъртнит завод ще бъде са спирачни системи за автомобили.

Успоредно с новите проекти напредва строителството на два нови завода – на „България пласт“ в старата подзона на парка и на „ВИАС“ ЕООД със завод за алуминиева дограма и елуксация на алуминиеви профили, чието хале вече е забележимо на изхода след зоната на път за Варна. Заводът трябва да бъде готов през септември. Собственик на „ВИАС“ ЕООД е Кристияна Василева, но дружеството се управлява от баща й, известния шуменски бизнесмен Веско Василев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *