Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

Четин Казак отвори кошера

Отчитайки значението на пчелите и факта, че са на изчезване, кандидат кметът на ДПС за община Шумен – Четин Казак, се срещна днес с местни пчелари.

В началото на срещата г-н Казак, цитира мисъл на Алберт Айнщайн – „ Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека ще му останат четири години живот!“.

Пчеларите по време на срещата напомниха отново за важната роля на пчелите. Основната им роля в природата е да спомагат за опрашването на хиляди видове растения. Изчезването им би причинило огромен срив във флората и биоразнообразието на Земята и би лишило както голям брой животни, така и хората от храна. 70 % от земеделието в световен мащаб зависи именно от пчелите. С други думи, без тях няма да ги има 70 от 100-те култури, които се отглеждат. А според последните прочувания около 90% от пчелите по земното кълбо за изчезнали.

Освен за важната роля на пчелите, по време на срещата бяха засегнати и някои от основните проблеми, пред които са изправени пчеларите – третирането на земеделските масиви с пестициди, липсата на субсидии и трудната нормативна уредба. Актуален проблем е и готвеното споразумение за внос на пчелен мед от Южна Америка. Ако ЕС подпише този документ, секторът както в община Шумен, така и на национално ниво, ще изпадне в криза, а производителите, ще фалират. В момента един килограм мед се изкупува под 4 лв. за килограм, а в съседни държави цената е двойна.

В заключение на срещата г-н Казак, каза че според него само екологичното земеделие би ни позволило да спасим нашите пчели и да произвеждаме здравословна храна без да замърсяваме околната среда с химикали.

Пресцентър на ДПС – Шумен

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *