Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 826

Четенето лесно, писането лесно

“Четенето лесно, писането лесно, но от таз задача, иде ми да плача.” – така би обобщила резултатите от външното национално оценяване на седмокласниците в Шумен Елисавета Багряна. По-високите оценки от изпита по български език и литература и по-ниските по математика сред учениците от градските училища повтарят ситуацията и пропорциите на успеваемостта по двата предмета в национален мащаб.

Първото място по среден успех от НВО по двата предмета – български език и литература (БЕЛ) по традиция и без изненади държи ППМГ “Нанчо Попович”, където значение, вероятно, има и предварителната селекция с приемен изпит на учениците, които постъпват в единствената паралелка след IV клас, профилирана в обучението по математика. Средният успех на учениците от “математическата” е 81,07 по БЕЛ и 75,82.

Втори по резултати по двата предмета са седмокласниците от СУ “Сава Доброплодни”. Средният резултат по БЕЛ при тях е 63,77,  а по математика 39,59. Третият резултат е диферинциран според предмета. По БЕЛ по-добри оценки са постигнали седмокласниците от III ОУ “Димитър Благоев” – 58,15, докато по математика съучениците им от Базовото – 33,82.

В успеваемостта в Шуменска област има локални изригвания на знания. Скрити математически таланти има във върбишкото село Чернооково – резултатът на тамошните седмокласници по математика – 51,08 ги намества веднага след математическата гимназия в Шумен на второ място в областта. Трети на областно ниво са децата от село Градище с 41,19, а четвърти, оставяйки след себе си останалите градски училища са седмокласниците-математици от училището в село Ясенково с резултат 40,25.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *