С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Четенето дава възможности

Учениците от началния курс на СУ „Трайко Симеонов“ – Шумен се включиха днес в Първия ден на четенето в България. Инициативата се проведе в цялата страна и имаше за цел да насочи вниманието към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Началото на Първия „Ден на четенето“ в България поставя Фондация “Четене”, фондация “Детски книги” и сдружение “Книги и четене”.

За мото на събитието организаторите избират “Четенето дава възможности”, с което  се надяват да променят нагласите, че книгите са занимание единствено за свободното време, и че насърчаването на интереса към четенето се случва единствено в училище.

Училището бе поканило журналисти на местни и централни медии, които прочетоха откъси от любими свои приказки или книжки на малчуганите от 1 до 5 клас. Предложените от журналистите творби допаднаха на децата, които с нескрито вълнение и внимание изслушаха притихнали приказките, припознаха се в героите и намериха лесно поуките. Журналистите бяха впечатлени от познанията и реакциите на децата, от уменията им да комуникират, да отделят доброто от лошото, да уважават приятелството. Както обикновено в края на срещите имаше и подаръци, и прегръдки с пожелания за нови срещи не само в Деня на четенето.

 

Поставяме началото на този Ден на четенето в България с надеждата той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява не само децата, но и възрастните за важността на четенето. Тревожната статистика сочи, че в България в момента има 44% функционално неграмотни хора, а това означава, че те имат слаби умения за боравене, анализиране на информация, не могат и да формират критично мислене, което е в основата на едно силно гражданско общество“, обясняват организаторите.  

Инициативата съществува и се провежда редовно в Германия от 2004 г. В България ще се реализира с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация “Четене”, Германия).

В експеримента участваха: Stela Ilieva от сайта Шум.бг се срещна с I клас с класен ръководител Anzhelina Gospodinova

Лили Вълкова от Телевизия Шумен разказа за работата си и омая децата от II клас с класен ръководител Арзу Абилова.

Dobrinka Ruseva от сайта Шмоко.бг остана възхитена от учениците от III клас с класен ръководител Irena Ruseva.

Красимир Кънчев, кореспондент на bTV за Шумен прочете любимата си българска народна приказка на IV клас с класен ръководител Дияна Йорданова.

Росица Арабаджиева от Радио Шумен донесе любимата си детска книжка и прочете откъс от нея на децата от V клас с класен ръководител Николай Николов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *