С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Честит 24 май!

Кметът на Шумен отправя поздравление към хората на писмеността, науката и културата по повод 24 май – Денят на българската писменост, просвета и култура, в което се казва:

“Уважаеми учители и ученици,

Уважаеми университетски преподаватели и студенти,

Уважаеми творци, пазители на духовността и словото,

Скъпи шуменци,

Денят на българската писменост, просвета и култура 24-ти май е значим и съкровен ден за всички българи.

Така е, защото писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава.

Със силата на вдъхновението светите братя Кирил и Методий, сътвориха глаголическите букви и направиха първите преводи на библейското слово. Княз Борис І Михаил с мъдрост отвори вратите на средновековната българска държава за техните ученици.

Като истински сеячи на знание и вяра те създадоха Преславската и Охридската книжовни школи, и създадоха кирилицата, която през вековете премина в едно с християнската книжнина като дар към други славянски народи.

Всички тези усилни дела са нашият значим принос в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа.

Светлият празник на словото и духовността е съдбовен, когато разделението, противопоставянето и агресията хвърлят мрачната си сянка над света. Тази сянка ни предупреждава колко е важно да помним, че езикът е дом на нашето битие, а ние сме пазителите му. Без волята за знание, без труда и таланта на българските учители, без озарените и вдъхновени очи на българските деца трудно ще се върнем в кръга на проспериращите народи.

Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция.

Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и в трудния делник продължават да засяват слова в браздите на времето!

Честит празник на всички български учители и ученици, които издигат знанието като висша ценност!

Честит празник на всички български дейци на културата и на науката, които творят в страната ни или по света!

Честит празник на всички българи!”, завършва празничното поздравление на кмета проф. Христо Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *