С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Честит 24 май!

С „Върви народе възродени“ Духовият оркестър в Шумен поведе празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в което се включиха хиляди представители на държавните и общински институции, на академичната общност, общественици, деца и родители, ученици и учители от детските градини, общообразователните и професионалните училища, читалищни и културни дейци и много родолюбиви шуменци. То бе предвождано от плакат с образите на Кирил и Методий, окичени с венец от цветя, отправяйки се от пл. „Кристал“ по бул. „Славянски“ към центъра на града под аплодисментите на стотици зрители.

24 май е най-светлият, най-красивият, най-съкровеният, най-българският празник. Празник на надеждата, празник на нашето минало и на всичко, което ни предстои. Празник, който винаги ще ни връща при първата ни прочетена книжка, при първата ни написана дума. Празник на всеки един от нас, защото Шумен заема особено място в духовната история на България. Защото, когато човек се докосне до това кътче от нашата родина, винаги си спомня, че оттука започва България….

В този ден отдаваме своето дълбоко уважение и признателност към всички създатели, разпространители и ценители на духовността, към всички онези, които са избрали словото, мисълта, багрите, музиката като мост към бъдното и вечността, които отстояват българската духовност и се грижат за бъдещето на нацията.

Празникът е повод да осъзнаем, че днес българската култура, образование и наука имат своето ярко лице, имат своите силни послания пред Европа и света.

Празничното шествие завърши пред сградата на Община Шумен отново с химна „Върви, народе възродени!“ в изпълнение на хор „Бодра песен“ и смесения хор „Проф. Венета Вичева“ с диригент д-р Христо Атанасов.

Веднага след края на шествието започна церемонията по връчване на „Наградата на Шумен“ в системата на образованието.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *