С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Честит първи учебен ден!

759 първокласници в община Шумен пристъпиха днес за първи път училищния праг. Всички те, наред с пълния набор от учебници и помагала, получиха за първия учебен ден книжки „Патиланско училище“ от Ран Босилек с послание от кмета на Шумен Любомир Христов.

В системата на училищното образование тази година ще се обучават 8247 ученици, 2818 ще са в детските градини. Запазва се стабилно покритието в паралелките в града, запазват се и всички средищни училища, както и двете Обединени училища в Ивански и Друмево, където се обучават ученици от 1 до 10 клас, докогато е задължителното по закон образование.

711 учители ще работят в системата на училищата, 265 са те в детските градини. Според приетите документи увеличението на учителските заплати и тези на непедагогическия персонал е факт.

По повод първия учебен ден кметът на Шумен Любомир Христов отправи послание към деца, ученици, преподаватели и родители. В него се казва:

“15 септември е един от дните в нашия живот, които помним за цял живот. Със своята празничност той е част от вълнението във всеки български дом, всяко българско училище, всеки български град или село. Голямата емоция е за първокласника, който с трепет прекрачва за първи път училищния праг. За родителите, които разбират, че детето им вече е пораснало и осъзнават колко е важно да го подкрепят по дългия път на неговото образование. За по-големите ученици, които трябва да положат повече усилия, за да усвоят нови знания. За учителите, които с търпение и отдаденост помагат на своите възпитаници да постигат високи резултати и да се подготвят за пълноценен живот в бъдеще. За всички нас, които трябва добре да научим уроците си, за да ги предаваме и на поколенията, които идват след нас. Успешна нова учебна година. На добър час!”, завършва посланието на Любомир Христов.

Създадената организация на учебния процес, осигурения преподавателски състав, както и финансирането ще създаде предпоставка за една спокойна учебна година, смятат от кметския екип.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *