Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 289

Честит празник!

Кметът на Шумен Любомир Христов отправя празнично послание към гражданите и гостите на града по повод 11 май – Ден на Шумен. В него се казва:

Уважаеми съграждани, скъпи гости,

Днес църковните камбани бият в памет на светите равноапостоли Кирил и Методий.

От амвона на храма се изричат думи на преклонение пред двамата братя, дали светлината на писаното слово на много народи.

Словото, с което неспокойните и напредничави умове на учители, духовници, общественици и революционери превръщат Шумен в място на духа и огнище на националното ни възраждане.

Празнуваме 11 май, изпълнени с родолюбиви чувства. Преди повече от две столетия в Шумен е организирано първото честване на двамата братя. Почитта на шуменци към образованието и духовността съвсем не е случайна.

На полето на просвещението тук се трудят Сава Доброплодни, Иван Богоров, Добри Войников, Царевна Миладинова. В стремежа си да допринесе полза на своя род Васил Друмев става един от основоположниците на българската литература. Пламенният младеж и вдъхновител на Априлската епопея кове бунтовна мисъл и дело. Едно от най-ярките проявления на възрожденския дух – дарителството е свързано с шуменския благодетел Нанчо Попович. Учени и творци се нареждат сред най-значимите представители на изкуството и науката – композиторите Панчо Владигеров, Андрей и Веселин Стоянови, художниците Никола Михайлов и Елена Карамихайлова, писателят Стилиян Чилингиров, академиците Кирил и Методи Попови.

Шуменци избират този ден за празник на града и наш дълг е да съхраним паметта за общото ни минало и славните дела на нашите предци.

Но празникът на 11 май не е просто едно документално свидетелство от музейния архив. Празникът на 11 май е в делата и на нашите съвременници. Градът – това са хората, които живеят, работят в него и правят едно място добро или лошо, красиво или грозно. Всяко поколение оставя своя отпечатък във времето и е важно какво ще разказва за нас историята. Обединени от общото ни настояще и бъдеще, от общите ни мечти и отговорности, от стремежа към активен и пълноценен живот нека заедно да превърнем Шумен в модерния град, в който всички искаме да живеем.

Нека са благословени делата ни, за да пребъде Шумен.

Бъдете здрави. Удовлетворение и радост да изпълват дните ви.“, завършва празничното послание на шуменския кмет Любомир Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *