С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Цялата сцена – на децата

TEATRAL

 

Над 700 деца-актьори ще излязат на няколко сцени в Шумен в рамките на два театрални фестивала края на март. На 24 започва двудневният Детски театрален фестивал „Коломбина“, а на 31 март Шумен ще бъде домакин на XII издание на Националните ученически театрални празници „Тодор Колев“.

„Коломбина“ прави малък юбилей –  фестивалът, организиран от ЦДГ „Изворче“ ще се проведе за десети път. За десетото издание се очаква да пристигнат 20 театрални „формации“ от детски градини в страната с общо към 350 актьори и актриси. Освен индивидуални награди и грамоти организаторите ще връчат и Гран при – „Златна Коломбина“. Явно за да има повече зарадвани има още призове за „Мини талант“, най-добри „женска“ и „мъжка“ роли, както и отличие „Властелинът на публиката“ – обясни пред журналисти два дни преди началото на фестивала Даниела Димитрова, директор на ЦДГ „Изворче“.

За фестивала при по-големите  тази година се наложило да бъде направена дипломатична селекция, защото домакините не можели да поемат всички желаещи да се включат във фестивала, тръгнал през далечната 1995 година, съобщи заместник-кметът по култура Найден Косев.  Националните ученически театрални празници “Тодор Колев” са включени в националния календар на Министерството на образованието, обясни директорът на Обединения детски комплекс Павлинка Марева, която е от живите организатори на първите празници през 1995 заедно с днешния заместник-кмет по културата Найден Косев. Инициативата тогава била на бившия директор на ОДК Бистра Вацова и Снежана Казакова. От 2014 с решение на педагогическия съвет на ОДК фестивалът носи името на големия български актьор Тодор Колев.

Проявата в Шумен освен големия брой заглавия, отговаря и на формалното условие да влезе в националния календар на МОН – ще дойдат участници от 8 области в страната. На сцената ще излязат 25 състава с близо 400 ученици. „Drama Club“ от Кубрат ще представи на английски „Комедия от грешки“ от Уйлям Шекспир с режисьор Цветелина Йорданова. Ученическият фестивал няма състезателен характер, но въпреки това ще има фестивално жури в лицето на театроведа Кремена Бабачева, директора на шуменския театър Илия Раев и драматурга на театъра Диана Христова. Тяхната роля ще бъде не на цербер, който да рагроми слабите постановки и да изяви най-добрите, а да окажат помощ на любителите театрали със съвети и консултации в рамките на творческите срещи по време на фестивала.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *