Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 584

Цигулки от Испания

Оркестър от 27 тийнейджъри от Испания е на гости на СУ “Сава Допроплодни” за обмяна на опит с музикални паралелки от училището, съобщи за Шмоко.бг директорът д-р Албена Иванова-Неделчева. Сред гостите има перкусисти, участници в духов състав и 19 изпълнители на струнни инструменти.

Ваня Николова

Топлата връзка на музикантите от градчето Баранян в автономната област Навара в Испания е шуменката Ваня Николова, музикален педагог, учител по цигулка в музикалното училище “Луис Морондо”. Ваня е бивша съученичка и състудентка с преподавателките от Савата Ралица Крумова и Емилия Божилова. Завършила музикалната паралелка в тогавашната МГ “Лиляна Димитрова”, а после и академията за инструментално и танцово изкуство в Пловдив.

През 2002 година заминала за Испания и първоначално свирела в различни оркестри и учела езика, после легализирала дипломата си от Пловдив и записала висшата консерватория за музикално и изпълнителско изкуство в Навара. В последната година от следването си търсейки работа като учител по цигулка започнала по заместване в училището “Луис Морандо” и оттогава до днес е там.

Предишният директор на училището имал голямо желание да посети България и през 2009 година оркестърът на “Луис Морандо” направил турне в Пловдив, Бачково и Рила. Ученици и преподаватели били много доволни от обменения опит, впоследствие преподавателят по тромбон, който пътувал до България станал директор и през миналата година му се родила идеята за ново посещение в страната на розите – този път в града, в който се родила и получила първото си музикално образование Ваня Николова.

В петък гостите имали възможност да чуят хора на СУ “Сава Доброплодни” и били възхитени от чистото пеене, от връзката между диригентката и нейните ученици, от атмосферата и самото пеене. За тази вечер пък е насрочен съвместен концерт на испанците и шуменските им домакини. В програмата са предвидени изпълнения на филмова музика, класика, собствен аранжимент на “Бохемска рапсодия”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *