С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Цветя за Лайош Кошут

Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и кметът Любомир Христов поднесоха днес венци и цветя пред паметника на Лайош Кошут в Шумен. В дните около националния празник на Унгария – 15 март, в Шумен по традиция гостува делегация от посолството, начело с унгарския посланик, за да почете паметта на революционера.

След поражението на националната революция от 1848-1849 година в Унгария водачът на революцията Лайош Кошут заедно със свои сподвижници пристига в България, която по това време е част от Османската империя. Те намират убежище и радушен прием най-напред във Видин, а след това и в Шумен.

В словото си пред паметника на унгарския революционер Н. Пр. г-жа Текла Харангозо припомни, че в българската и унгарската история това са години, в които и двата народа се стремят към своята независимост и Лайош Кошут е един от идеолозите на тази борба. Тя изрази отново благодарност към общинската управа и жителите на Шумен, че пазят жив спомена за него и така допринасят за развитие на приятелските връзки между двете страни.

След официалната церемония, съпроводена с почетен караул и изпълнението на химните на Унгария и България, посланикът на Унгария, заедно с г-жа Сандра Мишкеди – съветник в посолството и директор на Унгарския културен институт в София, г-н Чаба Балаж – първи секретар в посолството и г-н Найден Косев, зам.-кмет по образование и култура посетиха къщата музей „Лайош Кошут“ и арменската църква „Св. Богородица“, където през 1849 г. унгарецът Лайош Кошут и неговите сподвижници отбелязват Рождество Христово.

Преди церемонията пред паметника на Лайош Кошут, унгарският посланик има среща с кмета Любомир Христов и неговите заместници, на която изрази задоволство от съвместната им работа. Това е последната година от мандата й като ръководител на дипломатическата мисия на посолството на Унгария в София. Градоначалникът подари на г-жа Текла Харангозо картини от шуменската художничка Ивелина Иванова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *