С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,884

Цветовете на мъглата

Авторска изложба с фотоси, представящи мъглата в различни измерения, представи в Шумен извънредният и пълномощен посланик на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански. Дипломатът се представи в нетипична за неговата служба роля, а пред публиката в залата на НЧ “Добри Войников – 1856” обясни какво се крие зад това амплоа.

„Посланиците също имат хоби. Някои очакват това да са непременно международните отношения. Да, аз мисля, че те също са такива, но аз имам и друго – фотографията. А трябва да ви кажа, че фотографията не е дори най-важното ми хоби – аз съм наблюдател на птиците и снимам преди всичко птици. А тук виждате мъглите. Защо мъглите? Когато чака птиците, а те не се виждат, понеже има мъгла, песимистът би седнал и би заплакал. А аз фотографирам мъглата.“ – разказа посланик Шимански.

„Всички приемат, че мъглата е сива или бяла, а тук можете да видите, че тя имате своите цветове. Но защо изобщо посланикът на Полша ви разказва тук в Шумен за мъглата? Това е само една възможност – изложбите, хобитата на посланиците дават възможност, карат ни да посетим и други места и градове, а не само да стоим в София, да получим много знания, да се свържем с градовете и, може би, да направим инвестиции или размяна на продукти. Изложбата е само претекст, който се надявам да ви хареса.“ – разкри замисъла на фотографското си присъствие в Шумен Н. Пр. посланикът на Полша. Домакините от НЧ “Добри Войников – 1856” успяха да го изненадат, като отвърнаха на мъглата с… мъгла и подариха на госта фотография на шуменския майстор на обектива Злати Димитров, представяща издигащия се над мъглата Паметник “Създатели на българската държава”.

На откриването на изложбата присъства новият директор на Полския културен институт в София Анна Опалинска. Посланикът на Полша Мачей Шимански е славист и дипломат, представлявал като извънреден и пълномощен посланик страната си в Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, Хърватска, а сега в България. Любопитно е, че магистърската му работа като славист за словообразуването в македонския и в сърбо-хърватския езици и е представител на единствения випуск, получил професионална квалификация „магистър по югославистика“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *