С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Хорови празници „България пее“

За осми път Шумен ще се присъедини към националната хорова инициатива „България пее 2024”. Изданието ще се проведе в различни градове от цялата страна от 1-ви до 30-ти април. Мотото отново е „ЗАЕДНО!”

В Шумен хоровото събитие ще се проведе на 19 април, петък, от 18.30 часа в Зала „Проф. Венета Вичева“ с подкрепата на Община Шумен и на всички културни и образователни институти, представени от хоровите си колективи – ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“, СУ „Сава Доброплодни“, НЧ „Добри Войников-1856“, НЧ „Напредък-1869“, Туристическо дружество „Мадарски конник“, НВУ „Васил Левски“ – Шумен.

В концерта ще вземат участие 10 хорови колектива:

1. Хор при АНТП „Шумен“ при Община Шумен с гл. худ. р-л проф. Катя Кайрякова. Диригент: Дарина Бошнакова

2. Мъжка вокална група към Хор при АНТП „Шумен“ при Община Шумен с гл. худ. р-л проф. Катя Кайрякова. Диригент Димитричка Илиева

“Снощи вечер ти проводих” -обработка Димитричка Илиева

3. Народен хор при СУ „Сава Доброплодни” град Шумен. Диригент Веселка Антонова

4. Подготвителен състав на детски хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ град Шумен. Диригент Деница Узунова

5. Концертен състав на детски хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ град Шумен. Диригент Деница Узунова

6. Хор „Планинско ехо“ към ТД „Мадарски конник“ и НЧ „Напредък – 1869“ Диригент Маргарита Генчева

7. Представителен хор при СУ „Сава Доброплодни” град Шумен. Диригент Христина Денчева

8. Смесен хор “Родни звуци“ при НЧ „Добри Войников – 1856“. Диригент Николай Андриянов

9. Хор „Хан Аспарух“ – на офицерите и сержантите от запаса и курсанти от НВУ „Васил Левски“, Факултет „Артилерия“, ПВО и КИС – Шумен към НЧ „Напредък-1869“. Диригент Наташа Христова

10. Смесен хор „Проф. Венета Вичева“. Диригент Христо Атанасов

На финала на концерта всички състави ще изпълнят заедно девиза на българските хорове „Родна песен нас навек ни свързва“ от Добри Христов.

Инициативата „България пее“ е на Българския хоров съюз и се осъществява на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи. Инициативата има за цел да разкрие принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство – хоровото. Да представи красотата, богатството и колорита на вокалното майсторство в България. Да продължи обединяването на хоровете и певческите групи от страната, да демонстрира потенциала и желанието за развитието на това изкуство у нас.

Първото издание на Националната хорова инициатива „България пее” беше проведено през месец април 2016 г. В събитието се включиха 158 състава от 33 града и над 3500 участници.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *