С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Хората са най-ценното, което Шумен притежава

Шумен има много първи неща с които да се гордее, но това което прави Шумен обичан и уважаван не са само природните дадености, хората са най-важното нещо, което този град е притежавал през столетията. Това заяви кметът на Шумен, проф. Христо Христов при откриването на тържествата днес по повод 11 май – Ден на Шумен.

Церемонията започна по традиция с водосвет за здраве и благоденствие на, отслужен от архиерейския наместник отец Димитър, който призова към мир и доброта, смирение и благородство.

Издигнати бяха знамената на Република България, на ЕС и на град Шумен. Честта да издигне националния флаг се падна на Светозар Чилингиров – Носител на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г. в раздел изобразително изкуство.

Знамето на Европейския съюз издигна Мариян Петков – ученик от 12 клас на профилирана природо-математическа гимназия Нанчо Попович. Носител на Наградата на Шумен за 2023 г. в категория „Ученик на годината в областта на изкуствата и спорта“. Избран за спортист на годината за 2023 г. за изключителните му постижения в областта на кикбокса и завоюваните първи места на държавно първенство, световна купа, европейски шампионат и бронзов медал на световен шампионат.

Честта да издигне знамето на град Шумен заслужи Красимир Савов – хореограф-режисьор. Награден с орден Кирил и Методий – първа степен, Кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Златна кобилица на CIOFF – България, Златен плакет на банадските българи от Винга, спечелил сребърна и златна брадви на конкурса в Закопане – Полша и Почетен гражданин на град Шумен.

Съгражданката ни – курсант главен старшина Анна Стоянова – член на екипажа на научноизследователския кораб “Св. св. Кирил и Методий”, който плава на мисия до Антарктида, върна на кмета знамето на Община Шумен, развято в българската база на остров Ливингстън.

Гости на тържествата са почетни граждани, бивши кметове, делегация от Дебрецен, общински съветници.

Днешният празник ни връща към началото на българската държавност и към времето, когато тук се полагат основите на българската култура и духовност, във времето на първите български столици Плиска и Преслав, към началото на християнизацията и разпространението на кирилицата. Тук Васил Друмев, Сава Доброплодни и Добри Войников поставят началото на модерната за времето си образователна система, каза проф. Христов в словото си пред обществеността.

Той припомни многото първи неща, които са се случили именно в Шумен, включително и първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий през 1813г . Решението на шуменци да изберат 11 май за свой празник е стремеж към утвърждаване на традициите и следване на заветите на първоучителите.

Шумен е град с богата история, но и с достойно и динамично настояще. През годините заедно преживяхме кризата на ценностите, обезлюдяването, обезценката на обществения принос и обезверяването. В същото време виждаме Шумен и като добро място за инвестиране. Хората са гарантът за бъдещето. Нека този празник да бъде извор на разбирателство, сътрудничество и упорита работа, да преодолеем различията си и да сме полезни за града, завърши приветствието си към обществеността проф. Христов.

След официалния старт на празника за Деня на Шумен пред сградата на общината, в зала 363 започна тържествената сесия на Общинския съвет.

Снимки: ТВ Шумен

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *