С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

“Хитрино” потегли

Делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за железопътната катастрофа в Хитрино от 10 декември м. г. тръгва по същество на 7 март. Това реши с определение от днес състав на Шуменския окръжен съд, председателстван от съдия Румяна Райкова. Делото е един от първите процеси с голям обществен интерес, което се гледа по реда на новия НПК. Определението беше взето в рамките на разпоредително заседание на съда – нов момент в съдопроизводството от 5 ноември м. г., който дава последна възможност за предварително изслушване на страните и за претендиране на процесуални нарушения между фазата на досъдебното производство и съдебното следствие.

Подсъдими в процеса “Хитрино” са машинистите на влаковия състав Димитър Михнев и Радослав Петков, обвинени за извършване на престъпление по транспорта, довело до смъртта на седем души и телесни повреди на още 40.

 

 

В хода на разпоредителното заседание защитата на Михнев и Петков направи искане за отвод на прокурора по делото – окръжния прокурор Маргарита Георгиева поради проявена от нея субективност, но съдът отклони това искане. Адвокатите на машинистите поискаха и съдебното производство да бъде прекратено и върнато на прокуратурата заради съществено нарушаване на правото на защита на Михнев и Петков. Двамата машинисти и техните защитници не били запознати с видеозаписите от огледа на машината и вагоните, които фигурират в протоколите за оглед, но не били приложени като материали към обвинителния акт. След малко съвещание съдът стигна до извода, че видеозаписите са в плик към папките, но в описа се водят като “други”. При това положение съдът отказа да приеме искането на защитата и това отвори пътя към насрочване на делото по същество. Въпреки това защитата стои на своята теза, че правата на подсъдимите са нарушени и ще обжалва определението пред Варненския апелативен съд.

Преди да приключи разпоредителното заседание адвокатите на двамата подсъдими изразиха съгласие делото да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с прилагането на чл. 371 т. 1 от НПК. Защитата даде съгласие да не се провеждат разпити на вещи лица по голяма част от експертизите, които са безспорни като доказателства, а протоколите и експертните заключения да бъдат приложени към делото за постановяване на присъдата. След заседанието адвокат Ивайло Йорданов коментира, че така ще се спести време, а и средства на страните по делото.

Съкратеното съдебно следствие няма да доведе до редуциране на евентуално наказание при произнасяне на осъдителна присъда, тъй като това е възможност, дадена от чл. 371 т. 2, когато подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласят да не се събират доказателства за тези факти. Случаят тук е различен – машиниститет не признават вина и по всичко личи, че целта на техните адвокати ще бъде оправдателна присъда.

 

След разпоредителното заседание делото трябваше да започне по същество в 7-дневен срок, но заради големия обем материали в процеса със съгласието на всички страни съдия Румяна Райкова даде почти два месеца време на страните и насрочи заседанието за 7 март.

В залата на съда днес бяха призовани над 30 жители на Хитрино – близки на загиналите и пострадали от аварията, които ще бъдат конституирани като частни обвинители в процеса.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *