Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 585

Хиподрум с Абу Даби

Емирството Абу Даби и България ще инвестират в изграждането на нов национален хиподрум в Шумен. За това се разбраха в телефонен разговор тази вечер министър-председателят Бойко Борисов и престолонаследника на емирството шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Борисов отдавна подчертава, че е в пирятелски отношения с бин Зайед, а двамата се срещнаха по-рано тази година през януари в Египет при откриването на новата египетска военноморска база “Бернис” на брега на Червено море.

Българският премиер участва във вторник вечерта в онлайн интервю за “Господари на ефира” заедно с вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски. На финала на предаването, което трябваше да приключи в 19.00, но малко се проточи, в кабинета на Борисов нахлу шефката на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова и съобщи на премиера, че по телефона го търси престолонаследникът на Абу Даби. След това излезе съобщение на правителствената пресслужба, че министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Двамата лидери обсъдили ситуацията с разпространението на COVID-19 и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването. Акцент в разговора били диагностичните и лечебните методи срещу новия вирус, които дават добри резултати и спасяват човешки животи.

Българският министър-председател изразил задоволство пред шейха от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството. В тази връзка двамата лидери се разбраха България и Абу Даби да инвестират в изграждането на хиподрум за конни състезания край Шумен.

В началото на месеца, както Шмоко.бг разказа премиерът Борисов беше на конни кушии в село Пристое, когато представители на местната власт и любители на ездата поставиха въпроса пред министър-председателя за ново спортно съоръжение. След това на стадиона в Шумен в хода на разговора, топъл-топъл след посещение на конски кушии в Пристое Борисов обяви за първи път и идеята си за изграждане на национален хиподрум в България с уговорката, че ще се търси място. Даже разказа как разказвал на своя приятел бин Зайед за конете от Кабиюк. Кметът Христов, депутатът Димитър Александров, който е майстор на спорта по конен спорт както и всички присъстващи се опитаха да убедят Борисов, че няма по-добро място за такъв хиподрум от Шумен, където има и закрит манеж, и хиподрум и конезавод.

Сега пресцентърът на МС припомня, че Борисов е поел ангажимент за изграждането на републикански хиподрум за провеждането на конните състезания и скоро проектът ще бъде реализиран.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *