С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,082

Хепатитът се лекува

„Предизвикателството на всяка здравна система е профилактиката, скрининга и ранната диагностика. Оказа се, че в България отново сме готови да  даваме  много пари за късно лечение на много заболявания, но не полагаме  достатъчно усилия, за да ги откриваме рано“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и председател на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер по време на организирания днес Шумен мобилен скрининг пред  Драматичния театър за откриване на заболяването хепапит. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Според  д-р Джафер, в България няма данни за брой заболели, защото изследванията за хепатит не се плащат от здравната каса.  Хепатитът е заболяване, чието лечение струва около 50 000 лв. месечно и се лекува успешно, ако е открито в ранен стадий. За съжаление откриването на диагнозата  е или  случайно, или когато заболяването вече е в напреднал стадий, коментира д-р Джафер и припомни, че заразяването с хепатит става най-често при кръвопреливане. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса. В риск са също и младежите, които имат татуировки и пиърсинги, както и медицинският персонал.Д-р Джафер приведе пример с двама пациенти от Шумен. „40-годишен мъж, който заболява през последните години е бил  заразен с хепатит и това е довело до тежка чернодробна недостатъчност. В момента той е в листата за чакащи за трансплантация. Давам ви и втори пример  – с друг мъж, носител на вируса на хепатит, който ще бъде успешно лекуван с препарат, който е включен от миналата година в листата на Здравната каса и е 100 процента безплатен. За съжаление и двата случая са били открити случайно“, коментира д-р Джафер.

Тя уточни, че в други държави целенасочено се прилага програма за скрининг с цел ранното откриване на заболяването и неговото адекватно лечение. В тази посока ще работи и здравната комисия в парламента. „Целта ни е да стигне до хората инфрмацията, че  хепатит се лекува в ранен стадий. Проблемът в България е епидемиологичното проучване, изследването, което не се покрива от касата. Това ще бъде следващия етап, към който ще насочим усилията си, каза Джафер.

За ткриването на кампанията дойдоха зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана маркова, директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, управителят на МБАЛ д-р Димитър Костов и др.

.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *